Održan okrugli stol „Govor mržnje u Hrvatskoj: kako naprijed“

Održan okrugli stol „Govor mržnje u Hrvatskoj: kako naprijed“

Govor mržnje u javnom prostoru, njegove posljedice i inicijative za njegovo suzbijanje teme su okruglog stola održanog u organizaciji Pučke pravobraniteljice

Okrugli stol je održan 30. studenoga 2018. u Kući Europe, a na njemu su sudjelovali Lora Vidović, pučka pravobraniteljica, Ivica Poljičak, pomoćnik ministrice kulture, Bernard Gršić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva, Enes Kulenović s Fakulteta političkih znanosti, Vesna Alaburić, odvjetnica, Slavica Lukić, potpredsjednica HND-a, Cvijeta Senta iz Centra za mirovne studije i Tena Šimonović Einwalter, zamjenica pučke pravobraniteljice.
 
Pučka pravobraniteljica već niz godina ukazuje kako je javni prostor ispunjen diskriminatornim govorom i govorom mržnje, između ostalog i zbog nedovoljno razvijene svijesti šire javnosti o ozbiljnosti i posljedicama takvog neprimjerenog izražavanja.
 
Sudionici okruglog stola složili su se da sam pojam govora mržnje još uvijek nije definiran: s jedne strane se diskriminatorni govor, kritika, prijetnje i klevete često nazivaju govorom mržnje, dok se s druge strane pojmom "sloboda izražavanja" ponekad manipulira, kako bi se širio govor mržnje.
 
Ovom prigodom, državni tajnik Gršić najavio je donošenje Zakona o sprječavanju neprimjerenog ponašanja na društvenim mrežama žele osigurati mjere za sprečavanje, otkrivanje, uklanjanje i onemogućavanje pristupa nezakonitom sadržaju kao i veća transparentnost i zaštita temeljnih ljudskih prava na društvenim mrežama.

Pisane vijesti