Održan 1. sastanak Stručne radne skupine za izradu Nacionalnog plana za digitalno desetljeće

Održan 1. sastanak Stručne radne skupine za izradu Nacionalnog plana za digitalno desetljeće

"Program politike digitalnog desetljeća do 2030." utvrđuje zajedničku obvezu Europskog parlamenta, Europske komisije i država članica da surađuju i slijede zajednički smjer digitalne transformacije Europske unije

U ožujku 2021. godine Europska komisija je u dokumentu „Digitalni kompas 2030.: europski pristup za digitalno desetljeće” iznijela viziju digitalne transformacije Europske unije, a kojom se želi ojačati položaj građana i poduzeća do 2030. godine – nazvavši ovaj period „digitalno desetljeće”. Radi praćenja smjera djelovanja Unije kad je riječ o napretku digitalne transformacije utvrđeni su digitalni ciljevi, a koji su povezani s konkretnim područjima u kojima se očekuje ostvarenje kolektivnog napretka u EU. Digitalni ciljevi prate četiri glavne točke utvrđene u Komunikaciji o Digitalnom kompasu, određene kao ključna područja za digitalnu transformaciju Unije: digitalne vještine, digitalne infrastrukture, digitalizacija poduzeća i digitalizacija javnih usluga.

Državni tajnik Bernard Gršić naglasio je kako je Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva (SDURDD) u ovoj Stručnoj radnoj skupini okupio široki spektar dionika iz tijela državne uprave, akademske zajednice i privatnog sektora, s ciljem da se do 9. listopada 2023. Komisiji podnese Nacionalni plan za digitalno desetljeće, a koji treba sadržavati:
  1. glavne planirane, donesene i provedene politike, mjere i djelovanja kojima se doprinosi ostvarenju općih ciljeva i digitalnih ciljeva;
  2. nacionalne zacrtane smjerove djelovanja kojima se doprinosi ostvarenju relevantnih digitalnih ciljeva i koji su mjerljivi na nacionalnoj razini, pri čemu se regionalna dimenzija, ako je to moguće, odražava u nacionalnim planovima;
  3. vremenski raspored i očekivani učinak planiranih, donesenih i provedenih politika, mjera i djelovanja (iz točke (a)) na ostvarenje općih ciljeva i digitalnih ciljeva.
Nacionalne planove treba izraditi nakon savjetovanja s ključnim dionicima, kao što su poslovne organizacije, uključujući predstavnike malih i srednjih poduzeća, socijalni partneri i civilno društvo, uključujući starije osobe i mlade, te lokalni i regionalni predstavnici, te bi oni trebali biti jedan od ključnih alata za koordinaciju politika država članica i osiguravanje predvidljivosti tržišta.

Tijekom mjeseca lipnja planirana su još dva sastanka ove Stručne radne skupine, na temu mjera za postizanje digitalnih ciljeva EU te mjera za postizanje općih ciljeva EU uzimajući u obzir Deklaraciju o digitalnim pravima i načelima.

Pisane vijesti