Djelatnice ureda održale edukaciju o e-uslugama i portalu e-Građani državnim službenicima iz ministarstava Crne Gore

Djelatnice ureda održale edukaciju o e-uslugama i portalu e-Građani državnim službenicima iz ministarstava Crne Gore

Na poziv Europske komisije u okviru tehničke pomoći i razmjene informacija sa zemljama pretpristupnicama EU (TAIEX) održana edukacija na temu „Razvoj e-usluga i kataloga e-usluga na portalu e-Građani“

Ministarstvo javne uprave, kroz podršku TAIEX mehanizma Europske unije i UNDP-a u Crnoj Gori, organiziralo je trodnevnu radionicu za službenike državne uprave na temu “Katalog elektronskih usluga i usluge elektronske uprave” u Petrovcu, u Crnoj Gori. Naglašena je važnost digitalizacije društva kroz uspostavljanje informacijskih sustava i elektroničkih usluga u skladu s najnaprednijim tehnologijama i međunarodnim standardima. Sustavno se radi na oblikovanju politika kojima će se ojačati IT kapaciteti i podupirati digitalne vještine građana, stvarati dodatne mogućnosti za poslovne subjekte i građane, uz podržavanje zelene tranzicije kojoj teži cijela EU, istovremeno poštujući temeljna prava i vrijednosti.
 
Edukaciju su provele djelatnice iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Republike Hrvatske, Sanja Zado i Dina Popović, koje su kolegama iz Crne Gore pokazale najbolje EU prakse u domeni digitalizacije javne uprave.
 
Na edukaciji je sudjelovalo 26 predstavnika institucija državne uprave Crne Gore, koji su prepoznati kao pokretači procesa digitalizacije. Oni su kroz razmjenu iskustava s kolegama iz EU, dobili priliku čuti iskustva o praktičnim načinima unaprjeđenja elektroničkih usluga za građane i poslovne subjekte, što će biti od velikog značaja za dalje jačanje kapaciteta, bolju vidljivost u mapiranju potreba, ali i prevladavanje postojećih izazova u procesu digitalne transformacije. Na ovaj način, ostvaruje se prilika za kreiranje sinergijskog djelovanja u pravcu cjelovitog razvoja ove oblasti. TAIEX je instrument Europske komisije koji pruža tehničku i stručnu pomoć zemljama kandidatima za članstvo u EU, olakšavajući usklađivanje nacionalnih s propisima i standardima EU.
 
Kroz tri dana edukacija za Ministarstvo javne uprave Crne Gore i ostala ministarstva bile su prezentirane teme vezane za e-Građane i općenito digitalizaciju, autentifikaciju kroz NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav), novi redizajnirani portal u 2021., sastavne dijelove portala kao što su Katalog informacija i Katalog usluga. Velika je važnost dana razvoju elektroničkih usluga u Republici Hrvatskoj, temi koja je zanimala predstavnike institucija Crne Gore kao i razvoj standarda za razvoj javnih e-usluga. Istaknuta je važnost korisnika u procesu razvoja i upravljanja životnim ciklusom e-usluga, kao i važnost promocije i unaprjeđenja samih usluga.

Pisane vijesti