Obilježena 25. obljetnica interneta u Hrvatskoj

Obilježena 25. obljetnica interneta u Hrvatskoj

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (SRCE), Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva obilježili su u petak 17. studenoga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) 25 godina interneta u Hrvatskoj, a na svečanosti su nazočili predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

Nakon kraćeg  dokumentarnog filma o nastanku i razvoju interneta u Hrvatskoj nazočnima su se obratili ravnatelj Srca Zoran Bekić, ravnatelj CARNet-a Goran Kezunović i državni tajnik Bernard Gršić.

"Zajedno s počecima tehničke izgradnje mreže, započeo je i rad na izgradnji prvih internetskih servisa za cjelokupnu akademsku zajednicu. Paralelno s izgradnjom pojedinih veza (spajanjem institucija) provodila se i edukacija korisnika (u većini slučajeva pojedinaca/predstavnika sa spojenih institucija). Srce je organiziralo višednevne 'internet-tečajeve' koji su pokrivali osnove IP mreža i servisa te administriranje Ultrix operacijskog sustava. U hodu se uspostavljala i prva služba pomoći (helpdesk) u Srcu. Mnogobrojni entuzijasti s akademskih ustanova počeli su intenzivno koristiti internet, ali i koristiti i uspostavljati servise koji su se na internetu počeli pojavljivati (npr. gopher, web i sl.)", naglasio je ravnatelj Srca dr. sc. Zoran Bekić.

Ravnatelj CARNet-a Goran Kezunović podsjetio je kako je prije 25 godina uspostavljena međunarodna veza kojom je na internetskom čvoru u Austriji povezano nekoliko lokacija akademske zajednice u Hrvatskoj, čime je započelo doba interneta u Republici Hrvatskoj te je Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet postala prvi, a sljedećih nekoliko godina i jedini pružatelj internetskih usluga u državi koje je pružao bez nadoknade, ne samo akademskoj zajednici nego i svim građanima Hrvatske.

Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, rekao je: "Nakon što je internet prihvaćen u znanstvenim krugovima i akademskoj zajednici, počela je njegova primjena i u širem smislu, u području građanstva i poslovanja. Neizostavne usluge interneta, poput elektroničke pošte i web sadržaja, kojima pridodajemo društvene mreže, svakodnevica su u našem današnjem digitalnom društvu. Sadržaji i uređaji koji nas okružuju svakim danom sve su više i više povezani s internetom. S pravom možemo reći da je internet postao okosnica razvoja današnjeg digitalnog društva, a svojom dostupnošću korisnicima platforma za pružanje javnih usluga kao i razvoj gospodarskih aktivnosti. Ako pogledamo unazad 25 godina, otkako je internet prisutan u našim životima u Hrvatskoj, teško je predvidjeti što nas sve čeka u budućnosti. Razvojem interneta stvari (Internet of Things), umjetne inteligencije i sve većom količinom dostupnih podataka (Big Data) koje stvaraju razni uređaji i korisnici, internet će sigurno doživjeti promjene, ali i dalje ostati okosnica razvoja naše digitalne budućnosti."

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je kako je internet do danas najvažniji proizvod u povijesti ljudske komunikacije, a Hrvatska je, kako je rekla, relativno rano uskočila u taj vlak te je ministrica čestitala svim vizionarima koji su uvidjeli potencijal interneta i poveli Hrvatsku prema tom putu.

Nazočnima se obratio i premijer Vlade Andrej Plenković, koji je rekao kako je u informatičkoj i telekomunikacijskoj industriji 24 tisuće zaposlenih u Hrvatskoj, imaju prihode veće od 22 milijarde kuna i rast od oko 3 posto.

"Činjenica da je 1,1 milijun fiksnih priključaka i 3,4 mobilnih priključaka na internet dovoljno govori kako smo dio jednog velikog digitalnog tržišta", rekao  je premijer. No, upozorio je kako trebamo biti svjesni i određenih aspekata digitalnog društva koji nisu uvijek tako pozitivni, a oni se tiču pitanja sigurnosti, pitanja sigurnosti kada djeca koriste internet, pitanja korištenja interneta za upućivanje netočnih i nepouzdanih informacija, a konačno cilj i za govor mržnje na internetu. Smatra da to predstavlja veliku odgovornost za institucije i državu.

Kao najveće prednosti i koristi interneta premijer Plenković je istaknuo znanje, obrazovanje te mogućnost da se s bilo kojeg kraja svijeta steknu neposredne, brze, trenutačne informacije o svemu što se zbiva globalno.

"Zbog toga nam u smislu učenja i informiranosti ovaj iskorak koji je Hrvatska napravila prije 25 godina nepovratno mijenja način našega života i komuniciranja", kazao je predsjednik Vlade iskreno zahvalivši svima koji su Hrvatsku otvorili svijetu i na nepovratni digitalni način u jedinstvenom povijesnom trenutku za našu zemlju.

U prigodi obilježavanja 25 godina interneta u Hrvatskoj, odlukom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Srcu i CARNetu dodijeljene su Povelje Republike Hrvatske. Srcu je uručena Povelja za osobite zasluge u uvođenju i popularizaciji interneta i internetskih tehnologija u Hrvatskoj, dok je CARNet primio Povelju za osobite zasluge u dugogodišnjem razvoju obrazovanja pojedinaca i hrvatskog društva u cjelini pomoću novih informacijskih tehnologija i razvoja digitalno zrelog društva, s posebnim naglaskom na obrazovnu i akademsku populaciju.

Stranica