Nove funkcionalnosti u Centru dijeljenih usluga

Nove funkcionalnosti u Centru dijeljenih usluga

U okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i investicije „Nadogradnja Centra dijeljenih usluga“ korisnicima je dostupno pet novih funkcionalnosti

Daljnjim razvojem postojećeg Centra dijeljenih usluga razvija se i uspostava najmodernije razvojne okoline za postojeći državni oblak u sklopu koje su dostupne od sada i nove funkcionalnosti.

Platforma za upravljanje informacijskim uslugama

Usluga korištenja platforme za upravljanje informacijskim uslugama (u daljnjem tekstu:IKT) i njeno rješavanje predstavlja rješenje koje omogućuje informatičkoj podršci u javnoj upravi upravljanje svim vrstama kontakata s korisnicima IKT sustava. Navedena usluga dostupna je svim tijelima javne uprave koja veću pažnju posvećuju davanju kvalitetne i pravovremene informacije, brzom i efikasnom rješavanju problema s ciljem povećanja zadovoljstva korisnika ICT sustava, smanjenja troškova, povećanja efikasnosti i produktivnosti zaposlenika. Platforma omogućuje podršku u rješavanju IKT problema informatičkim administratorima tijela državne uprave, tako da se evidentiraju, prate i rješavaju IKT prijave koje prijavljuju administratori tijela državne uprave ili korisnici/djelatnici koji na tim sustavima rade.


Platforma za upravljanje sadržajem portala

Platforma za upravljanje sadržajem portala kojom se uspostavlja usluga za izradu web stranica za potrebe tijela državne uprave, tijela javne vlasti i lokalne samouprave (u daljnjem tekstu: TDU, TJV i LS) i upravljanje sadržajem istih. Usluga omogućuje korištenje platforme za kreiranje i upravljanje digitalnim sadržajem web stranica kroz mogućnosti za korisničko kreiranje, modifikaciju i brisanje sadržaja s weba te upravljanjem sadržajem na webu. Platforma sadrži funkcije i značajke za intuitivno indeksiranje, pretraživanje i dohvat sadržaja, forume za rasprave, administracijsko sučelje s višejezičnom podrškom korisnicima kojom se daje mogućnost za brzo izdavanje novih web stranica.


Središnji sustav nadzora informacijske sigurnosti

Središnji sustav nadzora informacijske sigurnosti predstavlja uslugu centralnog sustava praćenja, nadzora i upravljanja sigurnosnim događajima na informacijskoj i komunikacijskoj infrastrukturi TDU-a, TJV-a i LS-a. Usluga omogućuje korištenje platforme za prikupljanje, normalizaciju i automatiziranu analizu sigurnosnih događaja i logova s različitih uređaja u stvarnom vremenu. Logovi sa svih mrežnih uređaja, servera, aplikacija za upravljanje identitetima i pristupa resursima, baza podataka te drugih servisa u sustavu prikupljaju se na jednom mjestu radi obrade i generiranja izvještaja, arhiviranja i odgovora na sigurnosne prijetnje. Sustav analizira prikupljene logove i događaje, uzimajući u obzir njihovu korelaciju te automatski generirati upozorenja i izvještaje u realnom vremenu gdje se na jednom sučelju prikazuju upozorenja s cijele mreže, prezentiraju i povezuju informacije, generiraju izvještaji te radi dugoročna pohrana sigurnosnih informacija.


Platforma za uspostavu razvojne i implementacijske okoline na Kubernetes platformi

Platforma za uspostavu razvojne i implementacijske okoline u CDU za razvoj, implementaciju i testiranje aplikacija za potrebe TDU-a, TJV-a i LS-a. Usluga predstavlja platformu za razvoj, pokretanje i upravljanje poslovnim aplikacijama. Pomoću ove usluge korisnici dobivaju okoline potrebne za dizajn, razvoj, testiranje i implementaciju aplikacija u informacijskom oblaku. Upotreba ove usluge omogućuje da proizvođači novih aplikacija isključivo koriste tehnike i tehnologije koje će rezultirati povećanom efikasnošću korištenja postojeće infrastrukture CDU-a.


Platforma za Blockchain

Platforma za Blockchain kojom se uspostavlja usluga za pridruživanje javnim ili privatnim mrežama pomoću open-source blockchain rješenja za primjenu u TDU, TJV i LS. Ova platforma predstavlja dio sustava interoperabilnosti Hrvatske, a omogućuje i priključenje na projekte koji su planirani od strane Europske unije kao i poticaj investicija i projekata u tom segmentu - Digital Identity, Digital Post, Digital Diploma, Digital Notary i Trusted Data Sharing.
Nadalje, u okviru NPOO investicije C2.3. R2-I2 Uspostava centralnog data lake repozitorija i sustava poslovne analitike funkcionalan je Data lake. Riječ je o jezeru podataka (engl. data lake) i platformi koja na temelju svoje otvorenosti i cjelovitosti, omogućuje prikupljanje podataka u standardiziranim formatima (strukturirani i nestrukturirani podaci), jednostavan pristup izvorima podataka, naprednu analitiku i vizualizaciju prikupljenih podataka. Platforma se dijeli na dva segmenta:  skladište podataka namijenjeno tijelima državne uprave gdje bi se provodila napredna analitika u cilju učinkovitijeg donošenja odluka;  skladište otvorenih podataka, s implementiranim analitičkim alatima i elementima umjetne inteligencije, dostupno privatnom i javnom sektoru za razvoj novih inovativnih usluga.

Pisane vijesti