Na Tjednu karijera predstavljena velika investicija Vlade RH u Sveučilište Sjever

Na Tjednu karijera predstavljena velika investicija Vlade RH u Sveučilište Sjever

Državni tajnik Bernard Gršić: Sinergijom visokog obrazovanja i gospodarstva digitalna transformacija postaje stvarnost

Otvoren je UNIN Connect Week Sveučilišta Sjever - mjesto gdje se spaja gospodarstvo i akademska zajednica koji donosi promjene na tržištu rada, a svojim bogatim programom studentima osigurava odlične mogućnosti za stjecanje korisnih saznanja, povezivanje s poslodavcima i otvaranje vrata u svijet nakon diplome.

Uoči otvorenja UNIN Connect Weeka Sveučilište Sjever je potpisalo Ugovor o radovima na zgradama novog kampusa Sveučilišta u vrijednosti 4,5 milijuna eura. Planirana je rekonstrukcija i prenamjena dviju zgrada na lokaciji bivše vojarne 7. gardijske brigade Puma u Optujskoj ulici u Varaždinu. Rok izvođenja radova je 12 mjeseci po odobrenju Vlade, nakon kojih će se u novim prostorijama Sveučilišta provoditi nastava iz tehničkih smjerova, strojarstva, mehatornike, logistike i mobilnosti te geodezije i geomatike. Potpisivanju ugovora nazočio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan koji je amandman za ovu investiciju Vlade u Sveučilište Sjever i uputio u Sabor.

„Za Sveučilište Sjever kao i za sjever Hrvatske je jako bitno da se šire kapaciteti i jača infrastruktura, kako bi se mogao obrazovati veći broj studenata. Programi iz STEM područja koji se odvijaju na ovom sveučilištu izrazito su važni jer idu u korak s onime što gospodarstvo danas traži,“ rekao je ministar Habijan nakon potpisivanja ugovora.

“Ako gledamo da smo u digitalnoj strategiji zacrtali da Hrvatska ima 13 % udio ICT sektora u BDP-u onda to mora pratiti i broj izvršitelja, odnosno broj zaposlenika u tom sektoru, a Sveučilište Sjever tome uvelike doprinosi”, istaknuo je Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Da tržište rada traži upravo talente iz STE(A)M područja i da tvrtke koje zapošljavaju te talente imaju konkurentsku prednost na globalnom tržištu - poruka je s otvaranja Tjedna karijera Sveučilišta Sjever koji traje do 17. svibnja u Sveučilišnim centrima Varaždin i Koprivnica.

„Sinergija visokog obrazovanja i gospodarstva jedna je od glavnih odrednica Sveučilišta Sjever, jer želimo naših više od 5000 studenata tijekom njihovog obrazovanja što bolje pripremiti za izazove i zahtjeve tržišta rada”, istaknuo je na svečanom otvaranju ovogodišnjeg izdanja UNIN Connect Weeka rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković te dodao: “Iako imamo jako dobru zapošljivost smatramo da je presudno biti u korak s potrebama gospodarstva kada govorimo o stvaranju i kreiranju novih studijskih programa. Sve ono što radimo, radimo za korist naših studenata i za korist gospodarstva sjevera Hrvatske”, zaključio je rektor Milković. 

Tri četvrtine studijskih programa Sveučilišta Sjever su iz STE(A)M područja. “STE(A)M obrazovanje promiče kritičko razmišljanje, način razmišljanja usmjeren na rješavanje problema i timski rad - ključne kompetencije za buduće radno okruženje, pa ne čudi visoka stopa zaposlenja naših studenata nakon diplome. Mnoge uspješne karijere studenata Sveučilišta Sjever započele su upravo na Tjednu karijera - događaju koji godinama uspješno spaja akademsku i poslovnu zajednicu,“ rekao je izv. prof. dr. sc. Petar Mišević, prorektor za suradnju s gospodarstvom, EU projekte i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta Sjever.

Gospodarstvo Varaždinske županije već više godina je među najjačima u Hrvatskoj s najnižom stopom nezaposlenosti od svega 3 posto. Po vrijednosti izvoza prošle godine županija je bila druga u zemlji s 1,3 milijarde eura, a po vrijednosti BDP-a po stanovniku je u top pet županija.

„Poznato je da okosnicu našeg gospodarstva čini industrija, a za daljnji razvoj nisu nužne samo uspješna industrijska tranzicija i prelazak na digitalno i zeleno poslovanje, nego i jačanje drugih grana gospodarstva kojima će biti otvorena nova, kvalitetnija radna mjesta. Posebno je važno jačanje IT industrije, pa treba istaknuti da je upravo u našoj županiji prošle godine otvoren najveći podatkovni centar u Hrvatskoj,“ rekao je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Gradonačelnik grada Varaždina, dr. sc. Neven Bosilj istaknuo je važnost uređenja jednog dijela Vojarne.  „Čestitam Sveučilištu Sjever ne samo na ovoj investiciji, nego i na ovom Tjednu karijera koji se organizira i povezuje akademsku i poslovnu zajednicu. Naši su poduzetnici u problemu zato jer nedostaje radne snage. Ovdje je odaziv koliko vidim odličan i već u studentskim danima bolji, odnosno najbolji studenti dobivaju ponude za svoja buduća zaposlenja“, naglasio je gradonačelnik Bosilj naglasivši važnost partnerstva gospodarske i akademske zajednice.

Tjedan karijera otvoren je panelom “Zelena i digitalna tranzicija u funkciji jačanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva”. Sudionici, Damir Habijan, ministar gospodarstva i održivog razvoja; Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH, Bernard Gršić, državni tajnik, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva; Dario Kaurić, savjetnik Uprave tvrtke Odašiljači i veze; Dražen Crnković, direktor tvrtke DUCATI Komponente; Luka Balen, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ivan Soldo, član Uprave HPB-a, Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG BICRO-a i Hrvoje Puljiz, ravnatelj CARNET-a razgovarali su o prilikama zelene tranzicije.

Uz generalno pokroviteljstvo Hrvatske gospodarske komore, Varaždinske županije i Hrvatske poštanske banke, tu su i  brojne tvrtke i ustanove iz regije, ali i šire -BHS CORRUGATED STROJEVI , Fina, Carnet, Hamag Bicro, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Jedinstvo Krapina, Končar, Telur, Odašiljači i veze, King ICT, Calzedonia Digital, Safu, Ducati, Čateks, Regea, Bauerfeind, Podravka, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Hrvatska banka za obnovu i razvoj i mnogi drugi partneri koji se narednih pet dana predstavljaju studentima Sveučilišta Sjever.

Pisane vijesti