Na konferenciji „Digitalna transformacija i zaštita osobnih podataka u doba globalne pandemije” državni tajnik Gršić poseban naglasak stavio na zaštitu osobnih podataka u digitalnom svijetu

Na konferenciji „Digitalna transformacija i zaštita osobnih podataka u doba globalne pandemije” državni tajnik Gršić poseban naglasak stavio na zaštitu osobnih podataka u digitalnom svijetu

U organizaciji Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) povodom Europskog dana zaštite osobnih podataka održana je u Zagrebu međunarodna konferencija „Digitalna transformacija i zaštita osobnih podataka u doba globalne pandemije”

U fokusu ovogodišnje konferencije bili su mikro, mali i srednji poduzetnici koji su tijekom COVID-19 pandemije postali najugroženiji dio gospodarskog sustava u Hrvatskoj kao i u cijeloj Europskoj uniji, a istima je bila posvećena posebna pažnja u 2020. godini tako što im se pružila potpora prilikom usklađivanja poslovnih procesa s Općom uredbom o zaštiti podatka u vidu održavanja online radionica prilagođenih njihovim specifičnim potrebama. U ovoj godini se također preporučuje agilnije reagirati na izazove odnosno razviti cjelovitu strategiju digitalne transformacije poslovanja kako bi mogli odgovoriti na aktualnu krizu. Jedna od najznačajnijih prepreka digitalizaciji je zabrinutost korisnika po pitanjima kibernetičke sigurnosti i zaštite njihovih osobnih podataka.

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva upravlja i razvija Sustav e-Građani kao središnji sustav informacija i javnih elektroničkih usluga u Republici Hrvatskoj, uspostavlja i razvija zajednička aplikativna rješenja u državnoj i javnoj upravi, sudjeluje u europskim i međunarodnim tijelima i koordinacijama u području informacijske tehnologije. Sustav e-Građani trenutno broji preko 1.200.000 jedinstvenih korisnika i 85 elektroničkih usluga dostupnih građanima. SDURDD kontinuirano sudjeluje u provedbi mjera za visoku razinu zaštite kibernetičke sigurnosti u digitalnoj infrastrukturi i javnim uslugama.
 
Izvor fotografije: HGK

Pisane vijesti