In memoriam: prof. dr. sc. Miroslav Tuđman

In memoriam: prof. dr. sc. Miroslav Tuđman

Od početka svog radnog vijeka prof. dr. sc. Miroslav Tuđman u svojim je radovima izučavao i digitalnu stvarnost te propitkivao epistemološke odrednice obavijesti, znanja i istine u novom digitalnom svijetu

Prepoznajući potencijal i važnost informacije smatra se i jednim od začetnika ideje o osnivanju Hrvatske informacijsko dokumentacijske referalne agencije (HIDRA) – prvog servisa Vlade Republike Hrvatske za pristup službenim dokumentima, osnovane 1994. godine, a koja predstavlja jednu od institucija prednica današnjeg Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva. Osnovna zadaća HIDRA-e je bila prikupljati, obrađivati, pohranjivati i diseminirati službenu dokumentaciju i informacije kako Republike Hrvatske, tako i EU, te stranih zemalja i međunarodnih organizacija.

Godine 2013. HIDRA je preustrojena u Digitalni informacijsko-dokumentacijski ured, a s ciljem još sveobuhvatnije modernizacije i digitalizacije državne uprave i općenito društva, u listopadu 2016. godine ustrojen je Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva. Digitalni informacijsko-dokumentacijski ured se priključuje novom državnom uredu, koji između ostalog nastavlja djelatnosti svojih prethodnika, te putem CADIAL-a i ostalih  svojih  otvorenih baza podataka obavlja zadaću omogućavanja slobodnog i jednostavnog pristupa službenim dokumentima svih razina državne vlasti kao jamstvo svekolikog ostvarivanja prava na pristup informacijama.  
 
Miroslav Tuđman je iza sebe ostavio bogato nasljeđe kroz knjige, članke i zbornike kojih je autor, kroz znanje koje je prenio svojim studentima tijekom svog akademskog djelovanja, kao i kroz zastupanje svojih političkih stavova kroz djelovanje u Hrvatskom saboru kao i brojnim drugim institucijama.
Ovim putem želimo u ime Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva uputiti izraze duboke sućuti obitelji, prijateljima i kolegama dragog i poštovanog gospodina Miroslava Tuđmana.

Fotografija: Hina
 

Pisane vijesti