Ministar uprave Kuščević: "Ministarstvo uprave ostvaruje tri zadana cilja, na pravom smo putu ka kvalitetnoj i učinkovitoj javnoj upravi, decentralizaciji i digitalizaciji"

Ministar uprave Kuščević:

U Rijeci je danas održan 5. sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu (regionalnu) samoupravu u Hrvatskome saboru

Na sastanku u Rijeci razgovaralo se o promjenama Zakona o sustavu državne uprave, razvojnim sporazumima i Fondu za sufinanciranje EU projekata na regionalnoj razini, upravljanju državnom imovinom te uspostavi sustava gospodarenja otpadom u upravljanju vodnim resursima.
 
Ministar uprave Lovro Kuščević predstavio je reformu sustava javne uprave, reformsku mjeru: Povjeravanje poslova Ureda državne uprave županijama.
 
„Predviđeno povjeravanje poslova Ureda državne uprave županijama predstavlja značajnu funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju, a ova reforma će rezultirati jačanjem decentralizacije uz primjenu načela supsidijarnost “, kazao je ministar uprave.
 
Usluge građanima biti će učinkovitije jer procesi prelaze na njima bližu razinu vlasti, a povjeravanje poslova Ureda državne uprave županijama uz prednosti za građane dodatno stvara preduvjete za podizanje efikasnosti i onih poslova koje već obavljaju županije:
  • Poslovni procesi i postupci koji su se do sada tijekom svoje provedbe trebali prolaziti kroz oba tijela stavljaju se pod jednu instituciju.
  • Za obavljanje svojih poslova i procesa županiji su na raspolaganju veći radni kapaciteti što omogućuje bolju raspodjelu radne snage
  • Županije mogu bolje sagledavati cjelokupne potrebe građana
 
„U okviru izmjena gore navedenih zakona predviđa se provesti i reformska mjera depolitizacije javne uprave, a ta mjera predviđa ukidanje dužnosti pomoćnika ministra“, rekao je ministar Kuščević.
 
Nakon održanog sastanka ministar uprave Lovro Kuščević, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić te ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Ministarstvu uprave za projekt Optimizacije sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave.
 
Vrijednost potpisanog ugovora je 20 milijuna kuna od kojih je 85% sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda.
 
Kroz projekt Optimizacija sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave prikupit će se svi relevantni podaci o jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave na jednome mjestu, razvrstat će se jedinice po pravednim kriterijima, propisat će se jasni kriteriji svakoj jedinici za poboljšanje postojećeg sustava s vremenom trajanja, potaknut će se udruživanje jedinica u obavljanju pojedinih aktivnosti, jačat će se uloga jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u decentralizaciji javne uprave…
 
Projekt „Optimizacija sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave” će raspolagati  jasno utvrđenim parametrima za ostvarivanje svojih ciljeva.
 
Ovo je šesti potpisani projekt Ministarstva uprave u 2018. godini. Do sad je ministar uprave Kuščević potpisao projekte ukupne vrijednosti oko 200 milijuna kuna kojima ostvaruje tri zadana cilja koja je najavio, a oni su: kvalitetnija i učinkovita javna uprava, decentralizacija i digitalizacija.                          

Pisane vijesti