Inovacije i digitalizacija ključne teme sastanka s bugarskom ministricom inovacija i rasta Milenom Stojčevom

Inovacije i digitalizacija ključne teme sastanka s bugarskom ministricom inovacija i rasta Milenom Stojčevom

Nikola Modrušan, zamjenik državnog tajnika na sastanku u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan održao je sastanak s Milenom Stojčevom, ministricom inovacija i rasta Republike Bugarske. Uz ministra Habijana sastanku je nazočio i Nikola Modrušan, zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva dok je u pratnji ministrice Stojčeve bila Nj. E. gđa Iva Kruleva, veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj i Mario Grilc, savjetnik ministrice
Tema sastanka bila je bilateralna i regionalna suradnja u području inovacija, digitalizacije, start up ekosustava, visokog tehnološkog razvoja, digitalne povezanosti i istraživanja. Ministar Habijan upoznao je ministricu Stojčevu s aktualnim temama iz područja gospodarstva Republike Hrvatske.
Ministar je naglasio kako je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021. - 2026. potaknulo značajna ulaganja u inovacije i digitalnu transformaciju hrvatskog poduzetništva, a istraživanje i inovacije ključni su za jačanje konkurentnosti. Kroz novu Strategiju pametne specijalizacije 2029. (S3), uspostavit će se učinkovit sustav inovacija koji će pružiti podršku tvrtkama tijekom cijelog ciklusa inovacija. Ministarstvo radi na uspostavi Europskih digitalnih inovacijskih centara (EDIH) u Hrvatskoj, koji pružaju podršku poduzećima u području inovacija i digitalizacije proizvoda, usluga, poslovanja i razvoja digitalnih vještina. Važnu podršku Vladi Republike Hrvatske pri razvoju sigurne digitalne infrastrukture i javnih digitalnih usluga pruža Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva.
  
Zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Nikola Modrušan predstavio je rad ureda, izmjenjujući iskustva koja imamo u izgradnji dijeljenih komponenti za države, naglasivši kako nam je cilj otvoriti javne podatke kroz Portal otvorenih podataka i Data Lake koji izgrađujemo, te na taj način stvoriti nove dodane vrijednosti i servise iz podataka.

Budući da dvije države dijele slične izazove u razvoju inovacijskog sustava te digitalnoj transformaciji gospodarstva i društva, prepoznat je potencijal suradnje na području istraživanja, inovacija, tehnologija i digitalizacije te važnost intenziviranja suradnje između sveučilišta, akademske zajednice, industrije i vlada dviju država s ciljem komercijalizacije inovacija i jačanja konkurentnosti gospodarstva.

Pisane vijesti