Druga sjednica Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju održana je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

  • Slika /Slike2023/NASLOVNA_Vijeće za digitalnu transformaciju (5).jpeg
  • Slika
  • Slika

Državni tajnik Bernard Gršić: Konsolidacijom državne informacijske infrastrukture otvorili smo svježu perspektivu digitalnog razvoja Hrvatske
 

U svom uvodnom govoru na početku sjednice premijer Andrej Plenković osvrnuo se na nastavak suradnje svih državnih i javnih tijela te stručnih udruženja iz sektora digitalnih tehnologija i predstavnika akademske zajednice kako bi se za digitalnu transformaciju, koja se događa, što bolje pripremili i iskoristili je za razvoj društva, ali i pojedinaca koji su kako smo i na samoj sjednici čuli u centru digitalne transformacije.

Digitalna transformacija hrvatskog društva i nacionalne ekonomije znatno napreduje. 63% naših građana usvojilo je digitalne vještine, a broj korisnika identifikacijskog i autentifikacijskog sustava e-Građani povećan je na 1,9 milijuna. Osim toga sektor ICT-a spada u najbrže rastuće gospodarske sektore, a zakonski reguliramo i zaštitu djece u digitalnom okruženju. Sve to pridonosi ravnomjernom regionalnom razvoju  Hrvatske i njenoj sigurnosti - poručio je premijer Plenković predsjedajući 2. sjednicom Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju. Podsjetio je da je krajem 2022. Hrvatska usvojila i Strategiju razvoja digitalne Hrvatske za razdoblje do 2032., te da je digitalizacija jedan od četiri prioriteta u nacionalnom razvoju, uz dekarbonizaciju, demografsku revitalizaciju te obrazovanje.

Vijeće kontinuirano prati provedbu Strategije razvoja digitalne Hrvatske za razdoblje do 2032. kroz njezina četiri strateška cilja: digitalizaciju gospodarstva, digitalizaciju javne uprave, kroz omogućavanje pristupa internetu svim građanima i kroz razvoj digitalnih vještina građana, kao potencijal za daljnji brži rast i razvoj digitalnog društva Hrvatske. Strategija je zadala jasan okvir za postizanje digitalne transformacije u svim segmentima društva koja se provodi kroz niz projekata za razvoj digitalne javne uprave usmjerene na unapređenje kapaciteta i bolju organizaciju.

Nacrt prijedloga Program Politike „Put u digitalno desetljeće 2030.“ predstavio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić. Naime, Program politike digitalnog desetljeća do 2030. utvrđuje zajedničku obvezu Komisije, država članica i Europskog parlamenta da surađuju i slijede zajednički smjer digitalne transformacije Europske unije pretočen u konkretne digitalne ciljeve koje EU treba ostvariti do 2030. Oslanja se na relevantne strateške dokumente Republike Hrvatske kao što su Nacionalna razvojna strategija, Strategija razvoja digitalne Hrvatske za razdoblje do 2032. te ostale nacionalne planove i strateške dokumente koji u sebi sadrže digitalnu komponentu.

„Program Politike „Put u digitalno desetljeće 2030.“ je strateški dokument koji kroz 12 digitalnih ciljeva definira mjere kojima će se ciljevi doseći“ zaključio je državni tajnik Gršić.
Suradnjom Vlade RH, akademske zajednice i privatnog sektora stvara se potpuna i cjelovita digitalna transformacija zemlje i društva.

Pisane vijesti