Huawei i Hrvatska pokrenuli suradnju na području digitalne transformacije zemlje

  • Slika /slike/IMG_1236.JPG
  • Slika

Dana 10. travnja 2019. u Zagrebu, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva i Huawei potpisali su Memorandum o suglasnosti o suradnji koji otvara kontinuiranu komunikaciju i jača suradnju na područjima digitalizacije i digitalne transformacije

Huawei, vodeći globalni ponuditelj ICT rješenja, i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, središnje tijelo državne uprave sa zadatkom unaprjeđenja razvoja digitalnog društva, potpisali su Memorandum o suglasnosti o suradnji kojim se želi potaknuti suradnja i razmjena znanja između Huaweija i Hrvatske na područjima digitalizacije i digitalne transformacije.
 
Memorandum su potpisali Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Zhang Heng, direktor Huawei Technologies Hrvatska. Memorandum je potpisan uoči summita 16+1 Croatia Summit 2019, sastanka šefova vlada 16+1 zemalja, odnosno Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe (CEEC).
 
Memorandum podrazumijeva kontinuiranu komunikaciju i jačanje suradnje između Huaweija i Hrvatske na području razvoja rješenja iz Smart City područja, ali i šire razmjene stručnih znanja, industrijskih standarda te korištenja mogućnosti sudjelovanja stručnjaka na vodećim konferencijama i seminarima o digitalnim tehnologijama, kako u Hrvatskoj tako i u Kini.
 
”Ponosan sam što je Hrvatska prepoznala rješenja i inicijative koje razvija Huawei. Potpisivanje ovog memoranduma ojačat će suradnju između Huaweija i Hrvatske, i na najbolji mogući način pokazati vrijednost koju Huawei može ponuditi u digitalnoj transformaciji zemlje”, izjavio je Zhang Heng, direktor Huawei Technologies, Hrvatska.
 
„U duhu dobrih odnosa koje razvijamo s Narodnom Republikom Kinom, pozdravljamo interes kineske tvrtke Huawei za suradnju s Republikom Hrvatskom budući da se radi o jednoj od najvećih svjetskih tvrtki koja je ostvarila izuzetan prihod od 107 milijardi dolara i koja ulaže između 15 i 20 milijardi dolara godišnje u istraživanje i razvoj. Vjerujemo da ćemo kroz zajedničku suradnju ostvariti znatno brži rast i razvoj digitalnog društva i gospodarstva u Republici Hrvatskoj“, izjavio je Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.
 
Memorandum je postavio okvir za razmatranje najboljih rješenja na području Smart City koncepta koje razvija Huawei kao jedan od globalnih tehnoloških lidera, a koji su primjenjivi u Hrvatskoj. Prvi korak pritom je razumijevanje tehničkih potreba na različitim područjima Hrvatske te konkretnih mogućnosti i ekspertize koje Huawei ima u realizaciji Smart City rješenja.
 
Huawei razvija niz rješenja na području Smart City koncepta, a kompanija je razvila i naprednu digitalnu platformu pogonjenu umjetnom inteligencijom, koja se može koristiti u čitavom nizu sektora poput zaštite okoliša, javne sigurnosti, prometa, javnih usluga, obrazovanja i poljoprivrede.

Foto: vlada.hr

Pisane vijesti