Državni tajnik sastao se s predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova SAD-a na temu 5G sigurnosti

Državni tajnik sastao se s predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova SAD-a na temu 5G sigurnosti

Državni tajnik Bernard Gršić sastao se s predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova SAD-a 24. siječnja s ciljem razmjene mišljenja u području kibernetike, a osobito o sigurnosti 5G hardvera

Pri uvođenju 5G tehnologije treba voditi računa o kibernetičkoj sigurnosti

Glavna tema razgovora bila je kibernetička sigurnost vezana uz uvođenje 5G tehnologije, koja zajedno sa sobom povlači i gospodarsku i političku sigurnost. Uzimajući u obzir da Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije, SAD je zanimalo trenutno stanje predmetnog dosjea i dokumenata koji će uskoro biti distribuirani, primjerice „Alat za 5G sigurnost“. Gđa Posavec, zamjenica državnog tajnika, objasnila je o kakvom se dokumentu radi, tj. da će sadržavati skupove smjernica koje će države članice same odabirati, ovisno o stanju razvijenosti kibernetičke sigurnosti i raspoloživim sredstvima. Pristup sigurnosti mreža 5G treba biti sveobuhvatan i utemeljen na riziku. Sigurnost mreža 5G smatra se kontinuiranim procesom koji počinje odabirom dobavljača, a nastavlja se tijekom postupka proizvodnje elemenata mreže i cijelog trajanja rada mreže.

G. Robert L. Strayer, zamjenik pomoćnika državnog tajnika za kibernetiku i međunarodne komunikacije izrazio je zabrinutost vezano uz osiguravanje sigurnosti u lancu prodavatelja i proizvođača i najavio da je izrađena procjena rizika u Europskoj uniji koja je pokazala da je jedan od rizika nedostatak jamčenja uzajamne provjere u tom odnosu.
 
Grad Osijek – prvi 5G grad u Hrvatskoj

G. Gršić je naveo da se Grad Osijek određuje prvim velikim gradom u Republici Hrvatskoj u kojem će se do 31. prosinca 2020. godine izgraditi 5G mreža i pustiti u komercijalni rad 5G usluge.
Temeljem Komunikacije Europske komisije "5G za Europu – Akcijski plan", koja sadržava jasne smjernice za poticanje razvoja infrastrukture i usluga pokretnih komunikacija pete generacije do 2020. godine, određen je Osijek kao prvi hrvatski 5G grad. To je u sinergiji s Projektom Slavonija, Baranja i Srijem te će značajno pridonijeti razvoju istočnog dijela Hrvatske. Sva su tri domaća operatora pokretnih komunikacija spremna zajednički izgraditi i uvesti 5G infrastrukturu i usluge u Gradu Osijeku.

G. Gršić je naveo trenutno stanje u Hrvatskoj vezano uz mali broj stručnjaka u ovom području i male resurse koji su raspoloživi. Budući da je ovo područje u Europskoj uniji u sljedećem financijskom razdoblju 2021.-2027. prepoznato kao prioritetno te da su za njega osigurana sredstva u okviru programa Digitalna Europa, očekuje se da će ta ulaganja značajno utjecati na razvoj kibernetičke sigurnosti, ali i na podizanje razine svijesti i sigurnosti općenito.

Pisane vijesti