Državni tajnik Gršić: Projektom e-Savjetovanja uključujemo naše građane u proces odlučivanja

Državni tajnik Gršić: Projektom e-Savjetovanja uključujemo naše građane u proces odlučivanja

Predstavljen projekt unaprjeđenja sustava „e-Savjetovanja - proširenja, nadgradnje i unaprjeđenje zakonodavnih procesa savjetovanja s javnošću“

ZAGREB, 27. rujna 2022. – Danas je, u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva (SDURDD), predstavljen projekt „e-Savjetovanja - proširenja, nadgradnje i unaprjeđenje zakonodavnih procesa savjetovanja s javnošću“, financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Središnji državni internetski portal za savjetovanje s javnošću (e-Savjetovanje) uspostavljen je 2015. godine i nužno ga je unaprijediti tehnološki, procesno i funkcionalno. Osim grafičkog izgleda, novi će sustav biti prilagođen različitim tipovima uređaja te će biti pristupačniji, a unaprijedit će se i poslovna analitika i statistika. Projekt uključuje i „soft“ komponentu unaprjeđenja znanja, kako službenika tako i korisnika sustava te kvalitetniju i učinkovitiju korisničku podršku.

Tom prilikom Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva je naglasio: „Jedan od ključnih elemenata uspješne digitalne transformacije je uključivost i svaka aktivnost koja provodimo u obzir mora uzeti sve naše građane i omogućiti im sudjelovanje u transformaciji. Upravo zato je projekt e-Savjetovanja izuzetno važan kako bi svaki hrvatski građanin mogao dati svoje mišljenje, prijedlog ili kritiku upravo u zakonodavnom procesu koji postavlja okvir. Ovo je još jedan korak prema novom standardu komunikacije između hrvatskih građana i državne uprave.“

Glavna svrha savjetovanja jest prikupljanje informacija o stavovima, prijedlozima i interesima građana vezanim uz određenu javnu politiku, kako bi se podigla razina razumijevanja i prihvaćanja ciljeva politike, ali i radi uočavanja slabosti i negativnih učinaka javne politike koje treba na vrijeme otkloniti. Važnost portala e-Savjetovanja najbolje pokazuje konstantan rast registriranih korisnika, kojih je više od 45 tisuća. Također raste i broj sudionika savjetovanja te broj pristiglih komentara. Tijekom 2021. na portalu je provedeno 821 savjetovanje u kojem je ukupno sudjelovalo 8.459 pravnih i fizičkih osoba koje su dostavile 23.462 komentara.

Nikolina Matić, pomoćnica ravnateljice Ureda za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske je istaknula kako se prema rezultatima OECD-ovog izvješća iz 2022. godine „Praksa Boljih propisa diljem Europske unije“, Hrvatska nalazi na samom vrhu ljestvice, iznad prosjeka država članica EU i OECD-a prema pokazatelju provođenja savjetovanja s javnošću. Uspostavom zakonodavnog okvira za provedbu savjetovanja s javnošću kao i kreiranjem središnjeg internetskog portala za savjetovanja s javnošću – portala e-Savjetovanja,  Republika Hrvatska svrstala se uz zemlje razvijene demokracije s praksom uključivanja javnosti u procese kreiranja javnih politika.

Novi sustav bit će proširen na jedinice lokalne, područne i regionalne samouprave što će na svim razinama doprinijeti kvalitetnijoj suradnji javne uprave s građanima i ostalim dionicima u procesu oblikovanja javnih politika. Projekt „e-Savjetovanje“ predstavila je Josipa Kovačić, voditeljica projekta e-Savjetovanje pri Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva. 

Projekt u ukupnoj vrijednosti 3.749.983,00 kuna, zajednički provode Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva i Ured za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske, a ostvarit će tehnološko, procesno i funkcionalno unaprjeđenje i proširenje IT sustava e-Savjetovanja te jačanje kapaciteta i poboljšanje rada nadležnih tijela sustava e-Savjetovanja i zaposlenika državne i javne uprave za rad u sustavu e-Savjetovanja.


Foto: Sanjin Kaštelan
 

Pisane vijesti