Državni tajnik Gršić gostovao na Hrvatskoj radioteleviziji

Državni tajnik Gršić gostovao na Hrvatskoj radioteleviziji

Državni tajnik Bernard Gršić gostovao je na četvrtom programu Hrvatske radiotelevizije 1. svibnja, gdje je govorio o Hrvatskoj u procesu digitalizacije i aktualnoj temi digitalne transformacije

Tom prilikom državni tajnik izjavio je kako razvojem elektroničkih usluga u Hrvatskoj koje uključuju elektronički potpis i korištenje elektroničke osobne iskaznice (eOI) građanima olakšavamo dostupnost svim uslugama u svim krajevima zemlje jednako. Digitalna transformacija odnosi se na proces koji započinje od trenutka kad organizacija krene razmišljati o uvođenju digitalnih tehnologija u svim područjima poslovanja te traje do trenutka njihove potpune integracije.

Od 28. travnja 2020. godine u Republici Hrvatskoj podaci o koronavirusu objavljuju se u strojno čitljivom obliku. Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva jest tehnička podrška za objavu podataka na nacionalnom Portalu otvorenih podataka, kao i na mrežnoj stranici koronavirus.hr. U tijeku je provedba projekta Prilagodba informacijskih sustava tijela javnog sektora Portalu otvorenih podataka (Open Data). Podrobnije o samom projektu može se pročitati na stranici projekta Prilagodba informacijskih sustava tijela javnog sektora Portalu otvorenih podataka (Open Data).
Otvaranje podataka javnog sektora u javnom je interesu jer omogućava povećanje odgovornosti, učinkovitosti i transparentnosti javne uprave, a ujedno se stvara dodana vrijednost i korist za društvo, kao i za gospodarstvo u cjelini.

Pisane vijesti