Državni tajnik Bernard Gršić sudjelovao na konferenciji o zaštiti podataka

  • Slika /slike/dt lisinski.jpg
  • Slika

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić sudjelovao je na konferenciji „Dan zaštite podataka 2020: suočavanje s novim izazovima“ održanoj u Zagrebu 16. siječnja, u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije

Konferenciju je organizirala Agencija za zaštitu osobnih podataka uz potporu Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa i Tajništva hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije HRPRES2020.

U svom izlaganju državni tajnik istaknuo je četiri temeljna stupa na kojima počiva hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije: Europa koja se razvija, Europa koja povezuje, Europa koja štiti, Europa koja je utjecajna. Ta četiri stupa hrvatskog predsjedanja osigurat će uravnotežen i održiv razvoj Europske unije i svih njezinih članica, umrežiti njihovo gospodarstvo i iskoristiti potencijale te učiniti Europsku uniju još sigurnijim mjestom za njezine građane i snažnim partnerom svojim susjedima, istaknuo je državni tajnik

Konferencija je okupila hrvatsku i međunarodnu zajednicu stručnjaka za zaštitu podataka i privatnosti, visoke državne službenike, predstavnike tijela javne vlasti, akademske i znanstvene zajednice, predstavnike Europske komisije, Europskog nadzornika za zaštitu podataka i  Europskog odbora za zaštitu podataka, predstavnike  poslovnih subjekata iz različitih sektora. Neke od aktualnih tema iz područja zaštite podataka koje je konferencija obuhvatila su: zaštita podataka kao poslovna prilika u digitalnoj ekonomiji, online manipulacija, profiliranje i ciljano oglašavanje, primjena načela integrirane zaštite privatnosti u dizajnu IT sustava,  primjena umjetne inteligencije u privatnom i javnom sektoru s naglaskom na pravne i etičke aspekte, utjecaj kampanja dezinformiranja i promidžbe na vladavinu prava u EU.

Osnovni cilj ovog stručnog skupa odnosi se na snažnu potrebu za podizanjem razine svijesti svih dionika i građana o temeljnim pravima i vladavini prava Europske unije, zaštiti ljudskih prava i temeljenih sloboda te sveobuhvatnom i učinkovitom pristupu prevenciji u dijelu zaštite osobnih podataka.

Naime, zaštita podataka jedan je od ključnih čimbenika u procesu digitalne transformacije našeg društva, naročito, imajući u vidu da su opasnosti od zlouporabe veće nego ikad prije jer u digitalno doba mnogobrojni akteri, na različite načine, prikupljaju, obrađuju i koriste osobne podatke. U tom kontekstu, sudionici i organizator ove konferencije imaju želju aktivno i stručno razvijati partnerstva između javnog i privatnog sektora, razmjenjivati stručna znanja, iskustava i primjere dobre prakse i time učinkovito pridonositi razvoju Europe kao zajednice vrijednosti.

Foto: eu2020.hr

Pisane vijesti