Državni tajnik Bernard Gršić: Digitalna transformacija stavlja građane u središte digitalnih javnih usluga

Državni tajnik Bernard Gršić: Digitalna transformacija stavlja građane u  središte digitalnih javnih usluga

Dana 11. listopada 2022. u Zagrebu je održana konferencija "Smart Industry – pametnim industrijama do održivoga razvoja i rasta hrvatskoga gospodarstva"

Smart Industry, kao model razvoja i suradnje u određenoj gospodarskoj grani, ima svrhu ubrzati i olakšati digitalnu transformaciju tvrtki i ojačati konkurentnost različitih gospodarskih grana. Europska industrija, u koju se ubraja i hrvatska, globalni je predvodnik u mnogim sektorima, zaslužna je za 20% ukupne dodane vrijednosti EU i zapošljava 30 milijuna ljudi. Preduvjet za postizanje „pametnoga“ u već digitaliziranom društvu je ubrzanje digitalne transformacije i postizanje otvorene suradnje vlade, gospodarstva i akademske zajednice. Poslovni dnevnik, kao najutjecajniji poslovni medij u Hrvatskoj, želi doprinijeti edukaciji o važnosti teme Smart Industry modela u Hrvatskoj te istovremeno podržati domaće tvrtke i institucije te lokalne i regionalne samouprave koje su aktivno krenule u osvještavanje stručne i šire javnosti o nužnosti promišljanja i provođenja Smart Industry modela s ciljem poticanja gospodarskog rasta. Glavna okosnica, kako čitavog projekta, tako i same konferencije jest predstavljanje nacionalnih strategija i inicijativa za uspostavu i izgradnju pametnih industrija. Cilj je kroz stručne prezentacije i primjere dobre prakse pokazati stupanj digitalizacije hrvatskoga gospodarstva, aktivnosti koje su u planu, primjene novih tehnologija, poslovnih modela i procesa koji sa sobom donose pozitivan utjecaj na društvo i ekonomiju.

Državni tajnik Gršić je održao Key note prezentaciju:“ Digitalna transformacija - budućnost Hrvatske“ i tom prilikom naglasio: "Digitalna transformacija danas tehnologijom najbrže mijenja živote u odnosu na promjene koje su bile u povijesti i od nas traži znanje upravljanja tehnologijom, ponašanjem u virtualnom svijetu, edukacije i digitalne vještine, ustvari nov način razmišljanja. Ona traži od nas prilagodbu tehnologije koju smo sami izmislili da nam služi i da radi umjesto nas u onom području gdje smo sporiji ili lošiji i tamo gdje će računala uistinu to napraviti bolje. Mi smo na dobrom putu. 81 % pojedinaca u  Hrvatskoj ima barem osnovne kompetencije stvaranja digitalnog sadržaja, što je znatno više od prosjeka u Europskoj uniji koji iznosi 66 %. Veliki dio hrvatskih građana posjeduje digitalne kompetencije, osobito one osnovne. Potrebno je i dalje kontinuirano raditi na razvoju digitalnih kompetencija svih građana. Idemo dalje hrabro. Hrvatska ima budućnost.“ zaključio je državni tajnik Gršić.
 

Pisane vijesti