Digitalni bus u Čakovcu

  • Slika /slike/slika 3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U utorak, 24. rujna 2019., Digitalni bus u sklopu projekta #DIGITALNO DRUŠTVO – Digitalna Hrvatska posjetio je Čakovec

U utorak, 24. rujna 2019. godine, u Čakovec je stigao Digitalni autobus, u kojem edukatori nastavljaju upoznavati građane s procesima digitalizacije i njezinom utjecaju na transformaciju društva.

Autobus je u Čakovcu privukao veliku pozornost građana kojima su djelatnici Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva bili na raspolaganju u pružanju informacija o Središnjem državnom portalu, Mojoj upravi i e-uslugama. Građani su mogli dobiti odgovore na pitanja o mogućnostima digitalnog društva i praktičnom korištenju Središnjeg državnog portala u svakodnevnom životu, kroz područja poslovanja, poduzetništva, obitelji i života, te obrazovanja.

U sklopu projekta #DIGITALNO DRUŠTVO – Digitalna Hrvatska, Čakovec je posjetio i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Bernard Gršić, koji je tom prilikom izjavio: "Ovo je hvalevrijedan projekt i ima plemenit cilj educirati građane, pomoći im pri korištenju digitalnih tehnologija, osobito onih usluga koje država pruža građanima da im olakša život i komunikaciju s javnom upravom.“

Na pitanje novinarke koliko ljudi koristi e-građane, državni tajnik je odgovorio: „Današnji podaci govore da oko 750.000 građana koristi sustav e-Građani, što smatramo nedovoljnim i da bi taj postotak trebao biti puno veći, a s druge strane samo korištenje elektroničke osobne iskaznice nije zadovoljavajuće, i želimo da građani shvate elektroničku osobnu iskaznicu kao alat za identifikaciju i potpisivanje dokumenata. Taj potpis je jednakovrijedan kao bilo koji potpis na papiru, naravno, ne u digitalnom obliku. Dakle, cilj je da građani shvate koliki potencijal postoji u elektroničkoj osobnoj iskaznici.“

Digitalni autobus posjetio je i ministar uprave Ivan Malenica, rekavši da kroz ovaj projekt promoviramo postojeće usluge, ali i predstavljamo buduće projekte jer povećanjem usluga koje nudimo želimo motivirati građane da što više koriste dostupne mogućnosti.

Cilj projekta je na platformama Večernjeg lista i kroz „Digitalni autobus“ informirati građanstvo o dostupnim informacijama na Središnjem državnom portalu te digitalnim uslugama dostupnim putem Središnjeg državnog portala i sustava e-Građani i aktivnostima koje provodi Vlada na području digitalizacije.

Pisane vijesti