Dan sigurnijeg interneta

Dan sigurnijeg interneta

Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day – SID) obilježava se diljem svijeta svake godine, drugog utorka u veljači. Cilj je što sigurnije i odgovornije koristiti internet (računala i mobitele), osobito među djecom i mladima u svijetu

Inicijativa obilježavanja Dana sigurnijeg interneta pokrenuta je 2004. godine, a provodi se u više od 140 zemalja s ciljem promicanja i poticanja sigurnijeg i odgovornijeg korištenja tehnologije i mobilnih uređaja među djecom, mladima, ali i odraslima. Internetske sadržaje možemo stvarati svi, a pitanje kojim se moramo pozabaviti je stvaramo li ih s ciljem unaprjeđenja društvene svijesti, razmjene znanja i ideja i stvaranja novih partnerstava. Zajednička nam je zadaća stvarati odgovorno i sigurno online okruženje za sve.
 
Povodom Dana sigurnijeg interneta danas je organizirana videokonferencija Potraga za boljim internetom kako bi se obilježio Dan sigurnijeg interneta te provele aktivnosti kojima će se zajednički podići kompetencije za primjereno, odgovorno, svrhovito i sigurno korištenje interneta i svih digitalnih tehnologija. Organizatori konferencije su Udruga “Suradnici u učenju”, CARNET i Nacionalni CERT s partnerima: Agencijom za zaštitu osobnih podataka, Agencijom za elektroničke medije, Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva, Pravobraniteljicom za djecu, Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti, portalom Medijska pismenost, Agencijom za mobilnost i programe Europske unije, Agencijom za odgoj i obrazovanje, Oracleom, Microsoftom, Googleom i projektnim partnerima iz Poljske. 
 
U okviru konferencije održat će se zanimljiva predavanja i promovirati nove igre za učenike, te će se moći pogledati različiti obrazovni sadržaji. Posebno možemo preporučiti prezentaciju našeg kolege Marija Petrovića iz Sektora za sigurnost i koordinaciju razvoja digitalnog društva pod nazivom Druga strana kibernetičkog prostora koju će održati u sklopu programa konferencije.

Pisane vijesti