WiFi4EU: Besplatan bežični internet za sve!

WiFi4EU: Besplatan bežični internet za sve!

Europska unija sponzorirat će izgradnju besplatne bežične pristupne točke na javnim mjestima: knjižnicama, parkovima, trgovima, zdravstvenim ustanovama i ostalim javnim mjestima u okviru novog programa Vijeća EU-a pod nazivom WiFi4EU

 

Nakon što je Jean-Claude Juncker u svom govoru o stanju Unije u rujnu 2016. godine naznačio kako je potrebno da se do 2020. godine u svako selo i grad uvede besplatan pristup bežičnom internetu, Europska komisija učinila je prve korake ka ostvarivanju tog cilja. Inicijativom WiFi4EU želi se omogućiti svim Europljanima pristup bežičnom internetu bez obzira na to gdje se nalazili te omogućiti besplatan WiFi u javnim prostorima općina diljem Europe.

Proračun programa WiFi4EU iznosi 120 milijuna EUR za razdoblje 2017. – 2019. Njime će se poduprijeti postavljanje najmodernije Wi-Fi opreme u središta javnog života.

Ovaj program koristit će svim građanima Europske unije bez obzira na to gdje se nalazili ili koliko zarađivali. Najveća prednost ovog programa je to što će biti zemljopisno ravnomjerno raspoređen. Time će se omogućiti da do 2020. godine obuhvati najmanje 6.000 do 8.000 lokalnih zajednica u diljem Europe. Lokalna će se tijela poticati na razvoj i promicanje svojih digitalnih usluga u područjima kao što su e-vlada, e-zdravstvo, e-turizam itd. u posebnoj aplikaciji.

Program WIFI4EU bit će otvoren korisnicima, odnosno tijelima javnog sektora, posebno jedinicama lokalne samouprave, kao i ustanovama i poduzećima na njihovom području, knjižnicama, zdravstvenim ustanovama i slično. Iz njega će se financirati oprema i troškovi postavljanja (točke za pristup internetu), a korisnik će plaćati povezivanje (internetska pretplata) i održavanje opreme kroz najmanje tri godine.

Postupci prijave u okviru programa WiFi4EU bit će jednostavni i nebirokratski, npr. elektroničke prijave, plaćanja kuponom i blaži uvjeti praćenja.

Projekti će se birati prema redoslijedu podnošenja. Promotori projekata koji će se odabrati u okviru programa morat će predvidjeti opremanje područja na kojima još ne postoji sličan javni ili privatni bežični internet.
 

O programu WIFI4EU

„The Connecting Europe Facility Telecom Work Programme“ je program kojim se određuju glavni ciljevi i prioriteti za razvoj digitalne informacijske infrastrukture. Program je usvojen 2017. godine gdje se prvi put spominje ova inicijativa i podržavat će sljedeće akcije:

  • Prvi poziv za odabir lokalnih aplikacija za bežično povezivanje, uključujući uvjete poziva
  • Razvoj IT programa za WiFi4EU portal i druge pripremne mjere za uspostavu sheme vouchera na razini EU
  • Novu infrastrukturu za digitalnu uslugu koja podržava „WiFi4EU Single Authentication and Authorization & Remote Monitoring System“

Više informacija pogledajte na poveznicama:
Promotivni letak - WIFI4EU
Promotivni video - WIFI4EU
 

Pisane vijesti