Vlada usvojila Strategiju e-Hrvatska 2020

Vlada usvojila Strategiju e-Hrvatska 2020

Aktivnosti će se provesti sukladno, također usvojenom Akcijskom planu

Vlada Republike Hrvatske usvojila je, na danas održanoj sjednici, Strategiju e-Hrvatska 2020 i  Akcijski plan za provedbu Strategije e-Hrvatska 2020 koji predstavljaju preduvjet za korištenje strukturnih fondova Europske unije za razdoblje 2014-2020, a vezano uz Tematski cilj 2.  Digitalni rast. 

Strategija je izrađena u s skladu Digitalnom Agendom za Europu (DAE) i u suradnji s drugim ministarstvima, ostalim državnim i javnim institucijama te poslovnom, akademskom i širom zajednicom.  Aktivnosti  će se provesti sukladno Akcijskom planu za provedbu Strategije i financirati će se iz nacionalnih sredstava te prvenstveno iz Europskih fondova. Strategija pokriva razdoblje financijske perspektive 2014.-2020. te sredstva za projekte informacijske i komunikacijske tehnologije u iznosu od 2,6 mlrd. kuna, od čega je 1,8 mlrd. kuna iz EU fondova, te 800 mil. kuna iz nacionalnih sredstava.
 
Glavni cilj Strategije je osigurati povezivanje informacijskih sustava tijela javne uprave iz svih sektora na način da se građanima pruži što veći broj kompleksnih e-usluga i smanji opterećenje građana u interakciji s javnom upravom. Prvenstveno se planira realizirati Centar dijeljenih usluga te razviti e-usluge u području zdravstva, upravljanja zemljištem, turizma i kulture te digitalizacije sustava Hrvatske gospodarske komore. Ujedno će se financirati projekti pružanja e-usluga hrvatskoj braniteljskoj populaciji. 

 

Pisane vijesti