Uspostava kvalitetnih elektroničkih usluga za građane i gospodarstvo

  • Slika /slike/NASLOVNA.jpg
  • Slika

U prostorijama Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, na inicijativu državnog tajnika Bernarda Gršića, održan je sastanak s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske gospodarske komore

Dana 2. listopada 2020., u prostorijama Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, održan je sastanak s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske gospodarske komore. Sastanku su prisustvovali iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Hrvoje Balen iz Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti (HUP ICT) i Jasminka Martinović, Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti (HUP), a iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) Goran Mrvoš, predsjednik Udruženja za informacijske tehnologije (IT), te Gojko Jelavić iz Sektora za industriju i Odjela za poduzetništvo (HGK).

Cilj sastanka bio je nastaviti uspješnu suradnju, ostvariti sinergiju s privatnim sektorom i ostalim gospodarskim subjektima kako bi, udruženi, razvijali sigurno i uključivo digitalno društvo.

Digitalizacija ne mijenja samo određene segmente poslovanja i pojedine industrije – ona u potpunosti utječe na sve sfere društva i gospodarstva, kako u tehnološkom, tako i u organizacijskom pogledu. Efikasnost i profitabilnost nemoguće su bez digitalne transformacije u čemu privatni sektor može i mora biti predvodnik. Digitalno društvo u kojem živimo pruža nam mnoštvo novih mogućnosti, a hrvatske građane treba educirati kako se koristiti digitalnim tehnologijama i uslugama na radnom mjestu i u svakodnevnom životu, pri čemu je osobito važno naučiti koristiti tehnologije i usluge na siguran način. To vrijedi za sve, pružatelje digitalnih usluga i korisnike počevši od banaka, preko telekomunikacijskog sektora, do javne uprave. Jednako je važno digitalne usluge i sadržaje omogućiti svim korisnicima, osobito osobama s invaliditetom ili onima koji imaju bilo kakve poteškoće u korištenju, jer nema digitalnog društva ako u njega nisu uključeni svi njegovi građani.

Tom prilikom državni tajnik Gršić je izjavio : „Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva sustavno radi na tome kako bi sinergijski povezao digitalno gospodarstvo, digitalnu javnu upravu, digitalno društvo građana i kako bi se osiguralo sigurno digitalno okruženje. Želimo biti proaktivni u procesima digitalizacije na svim razinama društva i u tome imamo snažnu podršku Vlade Republike Hrvatske. Naš je zadatak nastaviti s razvojem usluga za gospodarstvo i građane. U fokusu nam je poboljšani ranking na ljestvici Indeksa gospodarske i društvene digitalizacije, a naš glavni cilj je omogućiti građanima i gospodarstvu kvalitetne elektroničke usluge kroz već započete projekte i buduće projekte jedinstvenog upravnog mjesta, upravljanja ljudskim resursima u javnom sektoru, otvorenih podataka i drugih te pružanjem novih funkcionalnosti vezanih uz povezivanje javnih usluga i usluga privatnog sektora. To je zadaća države, to je naša zadaća u čemu će nam uvelike pomoći izvori financiranja iz Mehanizma za oporavak i otpornost. Također, važno je omogućiti daljnji razvoj IT sektora kao strateške grane domaće industrije i osigurati preduvjete za povećanje udjela IT sektora u BDP-u za najmanje 10 posto“, zaključio je državni tajnik Gršić.

„IT industrija počinje biti prepoznatljiva u Hrvatskoj i važno je da se čuje naš glas, kako bi pomogli Hrvatskoj da se razvije u zemlju koja će IT industriju imati kao jednu od svojih jakih vertikalnih industrija. To je najvažnija stvar na kojoj trebamo raditi. Smatram da je simbioza javnog i privatnog sektora jedini način da se ostvare strateški ciljevi“, rekao je Goran Mrvoš.

Hrvoje Balen istaknuo je kako bi trebali omogućiti puno jednostavnije zapošljavanje profesionalaca iz neEU zemalja i pripremiti sustav za puno učinkovitije privlačenje stranih studenata kojima ćemo brzo i jednostavno izdavati vize i uključivati ih u hrvatsko društvo. „HUP ICT radi na tome da se značajnija sredstva iz EU fondova usmjere prema digitalizaciji malih i srednjih poduzeća i to puno više nego u prethodnom razdoblju kada je oko 500 milijuna kuna išlo za digitalizaciju dok je bilo puno više potencijala i interesa", zaključio je.

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva nastavlja razvijati digitalno društvo kao uspješno i kvalitetno društvo svih građana.
 

Pisane vijesti