Upute za aktivaciju e-osobne iskaznice

Upute za aktivaciju e-osobne iskaznice

Agencija za komercijalnu djelatnost d.o.o. (AKD) u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova izradila  je video koji na jednostavan način pojašnjava postupak aktivacije elektroničkog dijela osobne iskaznice

Kako bi e-osobnu iskaznicu mogli koristiti kao vjerodajnicu kod korištenja elektroničkih usluga, nužna je aktivacija njenog elektroničkog dijela. Videom se nastoji građane potaknuti na korištenje e-osobne iskaznice za dostupne e-usluge.

Osim iz videa, detaljne informacije o proceduri aktivacije mogu se dobiti i u svim policijskim upravama, kod službenika koji rade na izdavanju osobnih iskaznica, a koji će u dolazećem razdoblju proći dodatnu edukaciju, kako bi građanima mogli pružiti cjelovitu informaciju po ovom pitanju. 

Elektronička osobna iskaznica je vjerodajnica visoke razine sigurnosti, uz koju građanin može koristiti sve usluge sustava e-Građani, ali i druge elektroničke usluge u Hrvatskoj, neovisno o pružatelju.

Uz to, hrvatska e-osobna iskaznica je kao vjerodajnica visoke razine sigurnosti prihvaćena i na području Europskog gospodarskog prostora (zemlje EU-a, Norveška, Island i Lihtenštajn).

Foto: mup.hr

Pisane vijesti