U suradnji Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Huaweija sudjeluje 18 hrvatskih studenata u globalnom programu Seeds for the Future

U suradnji Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Huaweija sudjeluje 18 hrvatskih studenata u globalnom programu Seeds for the Future

Zagreb, 16. studenoga 2020. – Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u suradnji s tvrtkom Huawei Technologies nastavio je provedbu programa obrazovanja koja se ove godine provodi online pod nazivom „Seeds for the future Sky”

Program se provodi na temelju Memoranduma o suradnji u okviru programa obrazovanja i obuke usmjerenog na industriju, inovacije i tehnologiju „Seeds for the Future“, koji je potpisan 12. travnja 2019. između Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Huawei Technologies, a u sklopu procesa razvoja bilateralnih odnosa s Kinom. Ove godine se održava online u terminu od 16. do 20. studenoga 2020. U provođenje inicijative uključila su se hrvatska sveučilišta koja su zadužena za administrativnu podršku. Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva kontaktirao je 7 fakulteta iz STEM područja da promoviraju ovakvu mogućnost edukacije među svojim studentima: Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Fakultet organizacije i informatike (FOI), Tehnički fakultet (RITEH), Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT), Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), Fakultet informatike u Puli (FIPU), Odjel za elektrotehniku i računarstvo (UNIDU).
 
„Hrvatska vlada visoko na listi prioriteta ima ulaganje u mlade, digitalizaciju i jačanje međunarodne suradnje, a ovaj projekt predstavlja upravo sva tri cilja. Koliko su nove tehnologije i brza prilagodba ključni, uvjerili smo se posebno ove godine i zato smo sigurni kako će ova generacija nastaviti biti visoko motivirana za usvajanje novih znanja kojima će istinski mijenjati hrvatsko društvo”,  istaknuo je Bernard Gršić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva.
 
„Unatoč okolnostima i ove godine uspjeli smo organizirati sudjelovanje hrvatskih studenata u globalnom Huaweijevom projektu Seeds for the Future. Iz toga razloga nakon prošlogodišnjih deset, sada u programu sudjeluje 18 studenata iz cijele Hrvatske. Kako su svi zaljubljenici u nove tehnologije, vjerujemo kako će im i ovakva situacija biti inspiracija i dodatni izazov. Imat će priliku učiti od najboljih, a uskoro nadamo se i mogućnost da posjete naš centar u Shenzenu“, izjavio je Zhang Heng, glavni direktor Huawei Technologies u Hrvatskoj.
 
Studenti su podijelili svoje oduševljenje mogućnošću da iz prve ruke upoznaju trendove i steknu iskustvo, ali i podijele razmišljanja s kolegama iz cijeloga svijeta. Oni među njima koji postignu najbolje rezultate na završnom testu mogu očekivati i posebne nagrade. 
„Hvala Huaweiju i Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva, kao i našim profesorima na prilici da sudjelujemo u ovom projektu. Sad dok smo još na samim počecima izgradnje karijere upravo je znanje i mogućnost stjecanja iskustva ono što nam treba, a Seeds for the Future je globalni projekt koji već ima sjajnu reputaciju, tako da smo stvarno zadovoljni mogućnošću da u njemu sudjelujemo", izjavila je Lana Miličević, studentica računarstva na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.
 
Studente su pozdravili i zaželjeli im sreću voditelj samostalne službe za koordinaciju politika, europskih poslova i međunarodnu suradnju Ministarstva znanosti i obrazovanja Staša Skenžić, Nj.E. veleposlanica Narodne Republike Kine u Hrvatskoj gospođa Xu Erwen i Nj.E. veleposlanik Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini gospodin Dario Mihelin.

Pisane vijesti