U sklopu projekta Leadership stručnjaci Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva održali predavanje i radionice na temu digitalizacije

  • Slika /Slike2023/DSJU_2.png
  • Slika

Državna škola za javnu upravu provodi projekt “Development of specific training programme for senior public officials in Croatia” (20HR13) – LEADERSHIP PROJECT 

Državna škola za javnu upravu provodi projekt “Development of specific training programme for senior public officials in Croatia” (20HR13) – LEADERSHIP PROJECT gdje u sklopu modula Digitalizacija stručnjaci Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva daju stručni doprinos nastavi i pružaju hrvatsku perspektivu u procesima digitalizacije i digitalne transformacije.

Projektne aktivnosti Leadership projekta, usmjerene su jačanju kompetencija dužnosničke i rukovoditeljske razine, te se provedbom programa izobrazbe digitalizacije namijenjenog dužnosnicima i rukovoditeljima želi ojačati kompetencije polaznika u procesima strateškog planiranja, implementacije naprednih rješenja te uočavanja problema i prilika u području digitalizacije i digitalne transformacije.

Igor Ljubi, Sektorski koordinator za razvoj digitalnog društva, na prvoj radionici predstavio je ulogu, zadaće i ciljeve SDURDDa te trenutne projekte i njihove prednosti za tijela državne uprave te buduće planove i prespektive u području digitalne transformacije.

Na drugoj radionici, koja je obrađivala teme Interoperabilnosti i otvorenih podataka, sudjelovali su Lidija Suman, načelnica Sektora za službene dokumente i informacije i Miljenko Hajnić Sektorski koordinator za razvoj digitalnog društva.

Polaznicima je predstavljeno upravljanje podatcima u javnoj upravi, državni okvir interoperabilnosti, ishodi projekta „Uspostava mehanizma koordinacije za osiguranje koherentnog razvoja e-Uprave“ čiji ishodi sadrže preporuke OECDa u području interoperabilnosti te im je predstavljen portal Središnji sustav interoperabilnosti kao centralno mjesto službenih informacija i dokumenata u domeni interoperabilnosti.

Lidija Suman izložila je polaznicima koncept, važnost i prednosti otvorenih podataka, zakonodavni i strateški okvir te mogućnost upotrebe otvorenih podataka. Naglasila je kako se Strategijom digitalne Hrvatske za razdoblje do 2032. godine, strateškim ciljem dva: „Digitalna javna uprava“ Hrvatska obvezala poticati potpunu interoperabilnost i unaprijediti postojeći nacionalni portala otvorenih podataka. Polaznicima je prikazala Portal otvorenih podataka i njegove alate te pozvala sva tijela na daljnje otvaranje podataka.
Sljedeće radionice su planirane u razdoblju od 4. do 6. listopada.

Pisane vijesti