Seeds for the Future: Hrvatska dio globalne inicijative Huaweija za razmjenu i edukaciju studenata

Seeds for the Future: Hrvatska dio globalne inicijative Huaweija za razmjenu i edukaciju studenata

Huawei i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva potpisali Memorandum o razumjevanju i suradnji kojim je Hrvatska postala dio inicijative koja okuplja više od stotinu zemalja

Zagreb, 12. travnja 2019. – Huawei, vodeći globalni ponuditelj ICT rješenja, i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, središnje tijelo državne uprave sa zadatkom unaprjeđenja razvoja digitalnog društva, potpisali su danas u Dubrovniku još jedan Memorandum o razumijevanju i suradnji, kojim se u Hrvatskoj pokreće globalna inicijativa Huaweija koja potiče razmjenu i edukaciju studenata, naziva Seeds for the Future.
 
Memorandum su potpisali potpisali Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Zhang Heng, direktor Huawei Technologies Hrvatska tijekom summita 16+1 Croatia Summit 2019, sastanka šefova vlada 16+1 zemalja, odnosno Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe (CEEC). Ovo je drugi Memorandum sklopljen između Huaweija i Republike Hrvatske koji će dodatno ojačati razmjenu znanja na području digitalizacije i digitalne transformacije.
 
Ulaskom Hrvatske u globalnu inicijativu ”Seeds for the Future” hrvatskim će studentima otvoriti mogućnost edukacije i stvaranja veza u Kini. Inicijativa je namijenjena studentima fakulteta iz ICT područja, ali i drugih disciplina. Program je pokrenut još 2008. godine, svake godine raste, a Hrvatska se na ovaj način priključila skupini više od stotinu zemalja koje sudjeluju u programu.
 
„Izuzetno smo zadovoljni što je Hrvatska prepoznala vrijednosti koje Huawei njeguje i prilika koje možemo otvoriti mladim stručnjacima na početku njihovih karijera. Huawei je globalna kompanija koja njeguje otvorenost i potiče razmjenu znanja s ciljem poticanja inovacija i stvaranja kvalitetnijeg digitalnog okruženja“, izjavio je Zhang Heng, direktor Huawei Technologies, Hrvatska.
 
“Znanje je jedan od najvažnijih pokretača razvoja svakog pojedinca i društva u cjelini. Razmjenom znanja i iskustava u području inovativnih tehnologija, s tvrtkom koja zapošljava oko 80 tisuća zaposlenika samo u području istraživanja i razvoja i bilježi veliki porast broja tehnoloških inovacija, smatramo da ćemo našim građanima, studentima omogućiti pristup najmodernijim tehnološkim rješenjima”, izjavio je g. Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

 
Inicijativa je podijeljena u dva programa. Prvi program, nazvan „Seeds for the Future – Innovation and Technology Training Program“, namijenjen je studentima druge godine fakulteta usmjerenih na ICT tehnologije. Program omogućuje studentima da tijekom trodnevnog putovanja u Kinu posjete Huaweijev izložbeni i logistički centar te R&D laboratorije gdje će se upoznati s najnovijom Huaweijevom opremom, trendovima u razvoju tehnologije i rješenja te mogućnostima razvoja karijere u ICT području. U ovom programu moći će sudjelovati do 50 studenata koji će na kraju programa dobiti poseban certifikat Huaweija.
 
Drugi program naziva „Seeds for the Future – China Experience“ studentima fakulteta iz ICT područja, ali i povezanih STEM područja, otvara priliku za jedinstveni dvotjedni program u Huaweijevoj središnjici u Shenzhenu. Studenti će dobiti priliku za bolje razumijevanje Huaweijevog poslovanja i dobiti jedinstveni uvid u programe istraživanja i razvoja novih tehnologija, načine komerzijalizacije i proizvodnje novih proizvoda. Integralni dio programa upoznavanje je kineske kulture pa će studenti proći intenzivni jezični trening na sveučilištu Beijing Language and Culture University. Za vrijeme programa studenti će imati iskustvo raditi u interdisciplinarnim timovima sastavljenim od kolega sa različitih kineskih sveučilišta kako bi na najbolji način dobili uvid u način razvoja tehnoloških projekata na najvišoj razini. Predviđeno vrijeme trajanja programa iznosi pet godina, a tijekom svake godine, Kinu će posjetiti 10 studenata.
 
U provođenje inicijative Seeds for the Future uključena su i hrvatska sveučilišta, koja će biti zadužena za informiranje i promociju među studentima. Također, fakulteti će se pobrinuti za administrativnu podršku, dok će Huawei izabrati kandidate te se pobrinuti oko logističke podrške studentima tijekom posjete Kini.
 
Foto: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pisane vijesti