Predstavljen prvi digitalni Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021.

Predstavljen prvi digitalni Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021.

Na održanoj tiskovnoj konferenciji u Kongresnom centru Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Državni zavod za statistiku, zajedno sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva, predstavio je početak popisivanja stanovništva za 2021. godinu

Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine najopsežnije je i najsloženije statističko istraživanje koje obuhvaća tri jedinice: stanovništvo, kućanstva i stanove. Popis 2021. provodit će se u dvije faze: od 13. do 26. rujna 2021. provodi se samostalno popisivanje stanovništva kroz sustav e-Građani, dok će se od 27. rujna do 17. listopada 2021. popisivanje provoditi putem uobičajenog terenskog popisivanja uz pomoć prijenosnih računala.

Na održanoj tiskovnoj konferenciji predstavljen je prvi digitalni Popis stanovništva s naglaskom na prvu fazu popisivanja, tzv. samopopisivanje u suradnji sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva, koja će se provoditi od 13. do 26. rujna 2021. godine. Građani će moći samostalno popuniti Upitnik o svom stanu i kućanstvu te o svim članovima kućanstva na platformi  e-Građani.

 „Svakako će 13. rujna 2021. ući u povijest hrvatske statistike kao datum kada su napušteni papirnati obrasci popisnog Upitnika i digitaliziran, odnosno moderniziran način prikupljanja podataka. Jako smo ponosni što smo uspjeli pripremiti Popis u dvije faze i dati mogućnost našim građanima da se po prvi put sami popišu putem platforme e-Građani u prvoj fazi samopopisivanja. U Upitniku je ukupno šezdesetak pitanja, a cilj nam je bio da upitnik bude jednostavan, pregledan i da ljude ne zbunjuje te se nadam da smo u tome uspjeli.“, izjavila je Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku.

Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica - jedno kućanstvo. To znači da, ukoliko se i više  članova u kućanstvu koristi e-Građanima, samo jedan član kućanstva popisuje ostale članove, kućanstvo i stan. Samopopisivanje omogućava sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara. Nakon uspješnog zaključavanja i slanja popisnice, e-ispitanik će dobiti kontrolnu šifru generiranu u trenutku predaje popisnice. Kontrolnu šifru treba zapisati, spremiti i čuvati do druge faze terenskog popisivanja kada će ju predati popisivaču.

„Izuzetno sam ponosan što će se Popis stanovništva u svojoj prvoj fazi provoditi u digitalnom obliku, prvi puta u hrvatskoj povijesti. To je nastavak uspješnog puta digitalizacije koja je u fokusu ove Vlade, a u prilog tome ide i podatak kako je broj korisnika elektroničkih usluga u Republici Hrvatskoj u kontinuiranom porastu.“, rekao je tom prilikom Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Svi Popisni podaci su službena tajna, iskazuju se u obliku u kojem statističku jedinicu nije moguće identificirati ni izravno ni neizravno te ne mogu biti podloga za utvrđivanje bilo kakvih prava i obveza, kao što su upravne, pravne ili porezne svrhe, ili za bilo kakvu provjeru.

Ovim putem pozivaju se svi građani Republike Hrvatske, osobito građani koji se koriste elektroničkim uslugama, da se priključe prvoj fazi samopopisivanja stanovništva, kućanstava i stanova kako bi zajedno stvorili sliku Hrvatske.

Više informacija o Popisu možete pronaći na mrežnoj stranici www.popis2021.hr.

Pisane vijesti