Potpisana Izjava o suradnji u području umjetne inteligencije

Potpisana Izjava o suradnji u području umjetne inteligencije

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta na sastanku Vijeća za konkurentnost Europske unije u Beču potpisao je Izjavu o suradnji u području umjetne inteligencije

Republika Hrvatska je na zadnjoj sjednici Vlade RH prihvatila potpisivanje Izjave o suradnji u području umjetne inteligencije, koju je, u ime Republike Hrvatske, na neformalnom sastanku Vijeća za konkurentnost Europske unije u Beču 16. srpnja potpisao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. 

Potpredsjednik Europske komisije za Jedinstveno digitalno tržište, Andrus Ansip, i povjerenica za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te mala i srednja poduzeća Elzbieta Bienkowska pozdravili su uključivanje Hrvatske u ovu važnu inicijativu.

Podsjetimo, Europska komisija je 10. travnja 2018. g. u Bruxellesu organizirala tzv. Drugi digitalni dan, konferenciju koja je okupila predstavnike Europske komisije, država članica i ostalih dionika u raspravi o utjecaju razvoja digitalnih tehnologija na budućnost Europe. U okviru održane konferencije države članice i Norveška potpisale su, između ostalih, Izjavu o suradnji u području umjetne inteligencije.

Time su se obvezale surađivati na sveobuhvatnom i integriranom europskom pristupu umjetnoj inteligenciji te su se usuglasile oko poticanja europskih tehnologija i industrijskih kapaciteta u umjetnoj inteligenciji, uključujući bolji pristup podacima javnog sektora. 

Europska komisija, nastavno na poziv Europskog vijeća, planira do kraja godine u suradnji s državama članicama donošenje koordiniranog plana o umjetnoj inteligenciji.


Foto: mingo.hr

Pisane vijesti