Počinje certificiranje internetskih stranica prilagođenih slijepima

Počinje certificiranje internetskih stranica prilagođenih slijepima

Povodom primjene Direktive o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora održana je 27. kolovoza u Zagrebu konferencija na kojoj je najavljen projekt certificiranja internetskih stranica prilagođenih slijepim i slabovidnim osobama

U projekt će biti aktivno uključene slijepe i slabovidne osobe koje su u Udruzi slijepih Zagreb završile odgovarajući edukativni program te developeri iz tvrtke CodeVision Studio koji će zajedno s tvrtkom Apriori World osnovati Institut za digitalne transformacije. Inicijativa za pokretanje projekta nastala je suradnjom agencija za komunikacijski menadžment Apriori Worlda iz Hrvatske i Taktika iz Slovenije.
 
Projekt, osim zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba, ima za cilj potaknuti javni i privatni sektor na implementaciju pristupačnih internetskih stranica i mobilnih aplikacija u želji da Hrvatska u sljedeće dvije godine bude među prvim europskim državama koje će uskladiti digitalne platforme prema europskoj Direktivi.
 
Državni tajnik Bernard Gršić u svog govoru istaknuo je da je Vlada 19. srpnja u saborsku proceduru uputila Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja pokretnih uređaja za tijela javne vlasti, kojim se obvezuje da će biti u skladu s Direktivom.

U tom  zakonu rok za prilagodbu postojećih internetskih stranica je dvije godine, odnosno do 23. rujna 2020., a rok za prilagodbu programskih rješenja pokretnih uređaja tri godine, odnosno do 23. rujna 2021.

Pisane vijesti