Pobjednici Datathona napravili IT rješenja za promociju otvorenih podataka i osvojili vrijedne nagrade

Pobjednici Datathona napravili IT rješenja za promociju otvorenih podataka i osvojili vrijedne nagrade

U organizaciji Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva održan Datathon u okviru projekta Prilagodba informacijskih sustava tijela javnog sektora Portalu otvorenih podataka (Open Data)

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu u organizaciji Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, a u sklopu projekta 'Prilagodba informacijskih sustava tijela javnog sektora Portalu otvorenih podataka (Open Data)' održan je Datathon na kojem je sudjelovalo osam studentskih timova s devet idejnih rješenja iz društvenog, političkog, okolišnog i ekonomskog područja. Inovativna IT rješenja prezentirana na datathonu omogućuju bolju promociju i vizualizaciju otvorenih podataka.
 

Cilj događanja je bio stvoriti gotovo IT rješenje ili razviti IT ideju za rješenje temeljeno na informacijama koje će omogućiti bolju promociju i vizualizaciju otvorenih podataka. Predložena rješenja razvijena u sklopu Datathona moraju promicati korištenje otvorenih podataka iz javnog sektora, posebno onih koji se objavljuju na nacionalnim/regionalnim portalima otvorenih podataka te predstaviti potencijalni doprinos za jedno od četiri tematska područja: društveno, političko, okolišno ili ekonomsko. Studentski timovi su predložena rješenja prezentirali koristeći otvorene podatke i softver otvorenog koda te tehnologije poput umjetne inteligencije, povezivanja uređaja putem interneta (engl. Internet of things), proširenu stvarnost (engl. augmented reality), velike podatke (engl. big data), lanac blokova (engl. blockchain) ili slično.
 

Natjecanje se sastojalo od četiri izazova i svaki je bio organiziran kao zasebno natjecanje od jednake važnosti. Timovi su mogli sudjelovati u bilo kojem ili svim sljedećim izazovima:

DRUŠTVENO PODRUČJE - razvoj rješenja primjenom otvorenih podatka koji rješavaju određene društvene izazove kao što su: bolji pristup informacijama o kulturnom životu, informiranje o četvrti stanovanja, njenom sadržaju i karakteristikama, rješavanje kompleksnih javnih problema posebno u kriznim situacijama, poticanje šire uključenosti stručnjaka u procesu rješavanja javnih problema, uključivanje marginaliziranih društvenih skupina i sl.,

  • Prvu nagradu je osvojio tim DogCityZg s rješenjem: "DogCityZg - hub for dog owners in Zagreb" s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (mentor Filip Varga). Tim je napravio web platformu koja vlasnicima pasa na jednom mjestu pruža vrijedne informacije preko interaktivne karte na kojoj se mogu pronaći lokacije parkova za pse i zelene površine za pse, kontakti veterinara, timaritelja pasa, hotela za pse, pet shopova itd.

POLITIČKO PODRUČJE - razvoj rješenja primjenom otvorenih podatka koji poboljšavaju interne procese i usluge javnog sektora te poboljšavaju povezanost javnog sektora s građanima kao što su: poboljšanje upravljanja javnim sredstvima, veća transparentnost i građanska uključenost, bolje i učinkovitije pružanje javnih usluga, bolja koordinacija i donošenje odluka i sl.,
  • Prvu nagradu je osvijio tim AnimCRO s rješenjem: "Concept solution for an open centralized system of agriculture and rural development" s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (mentorica Dragica Šalamon). Rješenje uključuje stvaranje centraliziranog sustava otvorenih podataka unutar poljoprivrednog sektora, a glavna svrha sustava je poboljšanje koordinacije između javnog sektora i građana, učinkovitije donošenje odluka o upravljanju javnim sredstvima te transparentnost javnih usluga temeljena na analizi otvorenih podataka.

OKOLIŠNO PODRUČJE - razvoj rješenja primjenom otvorenih podatka koji omogućavaju korisnicima nove spoznaje o okolišu te povećavaju građansku uključenost i osviještenost o različitim okolišnim pitanjima, rješavanjem pitanja o kvaliteti vode i/ili zraka, gospodarenju otpada, okolišno prihvatljivim transportnim ponudama i razini buke u gradovima i sl.,
  • Prvu nagradu je osvojio tim AgroStream s rješenjem: "Croatian hydrological portal - first steps" s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (mentor Filip Varga). Rješenje promiče suradnju između svih dionika u hidrologiji, od poljoprivrednika preko znanstvenika do vladinih agencija i stvaranja hidrološkog portala koji prikuplja hidrološke podatke iz više službenih izvora i prikazuje ih u obliku paralelnih interaktivnih karata.

EKONOMSKO PODRUČJE - razvoj rješenja primjenom otvorenih podataka koji omogućavaju povećanje ili smanjenje troškova povezanih s korištenjem otvorenih podataka, a rezultirat će razvojem novih dobara i usluga, poboljšanjem postojećih dobara i usluga, snižavanjem operativnih troškova, povećanjem produktivnosti u gospodarstvu i smanjenjem vremena i troška pristupa informacijama i sl.,
  • Prvu nagradu je osvojio tim AnimCRO s rješenjem: „Concept solution for the Naše blago open portal“ sa Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (mentorica Dragica Šalamon). Rješenje je jedinstveno u hrvatskom poljoprivrednom ekosustavu otvorenih podataka, s velikim potencijalom povećanja vrijednosti poljoprivrednog gospodarstva i prosperiteta ruralnih područja u Republici Hrvatskoj pružanjem geolokacijskih (poslovna adresa) i tržišnih podataka (cijene) u ne -agregirani i strojno čitljivi format.


 

Pisane vijesti