PharmIT! konferencija

PharmIT! konferencija

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva sudjelovao je na 2. PharmIT! konferenciji o digitalnoj farmaciji održanoj 28. studenoga 2017. godine


Održanom 2. PharmIT! konferencijom o digitalnoj farmaciji na temu "Od digitalne pismenosti do inovativnosti u zdravstvu!" i Hrvatska je naglasila važnost digitalne agende u zdravstvu, predstavljajući inovacije koje predstavljaju priliku za poboljšanje kvalitete življenja i donose uštede zdravstvenom sustavu.
 
Hrvatska definitivno još uvijek nije kvalitetno iskoristila potencijal ovog područja, stoga je Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) i ove godine prepoznalo aktualnost tematike te okupilo veliki broj vodećih stručnjaka i top-tema iz svijeta digitalne farmacije i digitalnog zdravstva općenito, kako su naveli predsjednik Hrvatskog farmaceutskog društva Darko Takač i koordinatorica PharmIT! platforme Anita Galić iz HFD-a. Više puta se naglasilo da je Hrvatska među prvim državama u svijetu koje su uspješno implementirale eRecept, te da isključivo suradnjom možemo nadograđivati uspjeh u digitalizaciji zdravstva, kako je istaknula Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.
 
Prilikom otvaranja konferencije, ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić poslao je kao izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske vrlo snažnu i upečatljivu poruku: "Zahvaljujući razvoju informacijskih tehnologija, hrvatski stručnjaci i intelektualni kapital mogu zadržati u Hrvatskoj, istovremeno nudeći globalno konkurentna rješenja i usluge, posebice na području zdravstvene industrije, koja se smatra jednom od najperspektivnijih gospodarskih područja! Moramo se izdići iznad isključivog pričanja o dugovima u hrvatskom zdravstvu te isticati ovakve najbolje priče, okupljati najbolje zdravstvene stručnjake i ICT stručnjake te slijediti viziju Hrvatske kao države koja svojim digitalnim zdravstvom konkurira i najvećim gospodarstvima svijeta!"
 
Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Bernard Gršić, istaknuo je kako digitalna agenda u zdravstvu postaje sve važnija, te je potrebna kontinuirana komunikacija svih dionika da bi se izgradio stabilan i učinkovit ekosustav digitalnog zdravstva koji je funkcionalno povezan s ostalim relevantnim državnim institucijama.

Državni tajnik potom je održao i predavanje na temu "Digitalno društvo za zdravlje", u sklopu čega je spomenuo važnost uporabe Središnjeg kataloga službenih dokumenata RH i Portala otvorenih podataka te provedbu projekata u e-zdravstvu kroz strategiju e-Hrvatska 2020.

Pisane vijesti