Ovogodišnja 7. Konferencija o kibernetičkoj sigurnosti CSC(Cyber Security Conference) 2023 posvećena je definiranju i podizanju svijesti o najboljim praksama u području kibernetičke sigurnosti

Ovogodišnja 7. Konferencija o kibernetičkoj sigurnosti CSC(Cyber Security Conference) 2023 posvećena je definiranju i podizanju svijesti o najboljim praksama u području kibernetičke sigurnosti

Državni tajnik Bernard Gršić sudjelovao na okruglom stolu: "Sigurnost u digitalno doba: Analiza implikacija novog zakona o kibernetičkoj sigurnosti"

U vremenu ubrzanog razvoja novih tehnologija i digitalizacije društva područje kibernetičke sigurnosti ima sve veći značaj i bilježi snažan globalni rast zbog permanentnog oslanjanja društva u cjelini, na umrežavanje i korištenje informacijskih sustava. Tema ovogodišnje konferencije je "Izazovi kibernetičke sigurnosti" i ima za cilj pružiti platformu stručnjacima iz različitih područja za okupljanje, razmjenu znanja i suradnju kako bi se zajednički uhvatili u koštac s najnovijim izazovima kibernetičke sigurnosti. Obuhvaća širok raspon tema, a neke od njih su mrežna sigurnost, industrijska sigurnost i kibernetički kriminal. Izdvojeni dio konferencije razmatra izazove kibernetičke sigurnosti u edukaciji i obrazovanju korisnika informacijsko-komunikacijskih tehnologija u javnom sektoru, kao i šire populacije, s naglaskom na mlade kao najranjiviju društvenu skupinu.

Za vrijeme sudjelovanja državni tajnik Bernard Gršić spomenuo je prvo godišnje izvješće Europske unije o statusu Hrvatske u okviru Digitalne dekade 2030., prema kojem digitalna transformacija hrvatskog gospodarstva i društva značajno napreduje, a poseban doprinos je zabilježen u području ljudskog kapitala gdje se kontinuirano nastavlja raditi na edukaciji usvajanja digitalnih vještina. Posebno je naglasio važnost osnivanja Nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost i provođenje edukacija iz područja kibernetičke sigurnosti.

Kibernetičke prijetnje bilježe kontinuirani porast na globalnoj razini, a različite vrste napada u kibernetičkom prostoru postaju sve sofisticiranije i složenije i utječu na naš svakodnevni život i poslovanje. Različiti maliciozni programi, računalne prijevare, zloporabe osobnih i financijskih podataka te zloporabe na društvenim mrežama samo su neki od njih. Upravo iz tog razloga vrlo je bitna svijest o mogućim kibernetičkim ugrozama i kako se od njih zaštititi. Krajnji cilj svih uključenih aktera za područje kibernetičke sigurnosti je uređen, dostupan, otvoren i siguran hrvatski kibernetički prostor kroz koordiniran i uravnotežen odgovor niza institucija koje predstavljaju sve sektore društva.

Pisane vijesti