Osnovan Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva

Osnovan Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva

Stupanjem na snagu Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave (NN 93/2016) 16. listopada 2016. godine ustrojen je Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva

Dana 14. listopada 2016. godine Hrvatski sabor donio je Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave koji je objavljen u Narodnim novinama broj 93/2016 i koji je stupio na snagu 16. listopada 2016. godine. Navedenim Zakonom propisano je da se danom stupanja na snagu Zakona ustrojava Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva.

Zakonom o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave propisano je da:
  • Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva obavlja upravne i stručne poslove koji se odnose na razvoj, standardizaciju, sigurnost i preporuke za korištenje državne informacijske infrastrukture; sudjeluje u promicanju i sustavnom unaprjeđivanju izgradnje umrežene infrastrukture u Republici Hrvatskoj, javnog pristupanja internetskim uslugama i sadržajima; koordinira razvitak i primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije u sustavima elektroničkog obrazovanja, elektroničkog zdravstva, elektroničkog poslovanja i drugim srodnim područjima; razvija standarde informacijske opreme u javnom sektoru; sudjeluje u donošenju i praćenju provedbe zakona i drugih propisa u području primjene informacijsko-komunikacijske tehnologije u Republici Hrvatskoj; definira aktivnosti i metodologiju za praćenje napretka i procjenu učinaka politika za razvoj digitalnog društva; predlaže Vladi Republike Hrvatske donošenje Strategije popularizacije informacijske pismenosti u Republici Hrvatskoj; pruža stručnu i administrativnu potporu Vijeću za državnu informacijsku infrastrukturu, sudjeluje u pripremi dokumentacije za korištenje pretpristupnih programa, strukturnih fondova i ostalih relevantnih programa Europske unije.
  • Središnji državni ured obavlja stručne i druge poslove radi ostvarenja uvjeta za informiranje i ponovnu uporabu dokumenata i informacija, a osobito izrađuje u digitalnom obliku Središnji katalog službenih dokumenata Republike Hrvatske temeljem posebnog zakona koji uređuje prava na pristup informacijama; radi na pripremi informacija i sadržaja za Središnji državni portal; temeljem službenih informacija izrađuje i vodi baze podataka o tijelima javne vlasti u ulozi stvaratelja službenih dokumenata; temeljem službenih informacija i dokumentacije izrađuje i vodi baze podataka o političkim strankama registriranim u Republici Hrvatskoj; izrađuje i vodi baze podataka temeljem posebnog zakona koji uređuje financiranje političkih aktivnosti i izborne promidžbe.
  • Središnji državni ured obavlja i druge poslove koji su mu stavljeni u nadležnost posebnim zakonom.


Pisane vijesti