Održana tribina „(P)ostani programerka!“

  • Slika /slike/zamjenica MIOC.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 3. siječnja u XV. gimnaziji u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara, održana je tribina "(P)ostani programerka!"

Ovo je prva od aktivnosti kojima će Hrvatski savez informatičara nastojati motivirati djevojke da se od najranije dobi upoznaju i zainteresiraju za informacijske i komunikacijske tehnologije, a zatim i ostanu na programerskim i ostalim poslovima u ovom sektoru.

Zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Kristina Posavec podsjetila je u svom pozdravnom govoru da je Hrvatska potpisala Deklaraciju o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu 15. svibnja 2019. godine, kao i da je Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, zajedno s Uredom za ravnopravnost spolova, nadležan za provedbu Deklaracije.

Tom prigodom najavila je i nastavak aktivnosti SDURDD-a u organiziranju okruglih stolova također s ciljem promoviranja provedbe Deklaracije i motiviranja djevojaka viših razreda srednjih škola da se opredijele za STEM zanimanja te hrabro zakorače u svijet IT-a.

Govornice na tribini koje su prisutnima predstavile svoje životne putove kroz STEM i IKT područja kroz koja same prolaze bile su: Zrinka Bohr, bivša natjecateljica na državnim natjecanjima iz matematike i informatike; Lorena Boroš, studentica FER-a i Android developer na IoT projektu (pametne kuće); Nina Šindija, Customer Success Manager za EMEA regiju te Vlatka Vazdar, studentica PMF-a i bivša državna prvakinja iz matematike i informatike.

Osim navedenih uzvanika, na tribini su gostovali i u raspravi sudjelovali i Lidija Kralj, pomoćnica ministrice u Ministarstvu znanosti i obrazovanja; Ljiljana Crnković, ravnateljica XV. gimnazije; Dejan Drabić, dopredsjednik Hrvatskog saveza informatičara i višestruko nagrađivani mentor te Vlado Lendvaj, predsjednik Hrvatskog saveza informatičara i višestruko nagrađivani mentor.

Kako se navodi na stranici Saveza, svi sudionici istaknuli su svoje zadovoljstvo ovakvim formatom i sadržajem te su dali svoju podršku za daljnje aktivnosti u ovom smjeru.

Foto: Hrvatski savez informatičara
 

Pisane vijesti