Održana prva stručna konferencija Informacijskog sustava prostornoga uređenja

  • Slika /Slike2023/Modrusan.jpg
  • Slika
  • Slika

Konferenciju je organiziralo Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u sklopu projekta sufinanciranog EU sredstvima "Unaprjeđenje sustava prostornoga uređenja graditeljstva i državne imovine kroz digitalizaciju"

Prvu stručnu konferenciju Informacijskog sustava prostornoga uređenja - ISPU, koja je u Svetom Martinu na Muri okupila više od 500 sudionika iz cijele Hrvatske otvorio je potpredsjednik Vlade i resorni ministar Branko Bačić. 

Zakonodavna regulativa, prostorni planovi nove generacije te mogućnosti digitalnog povezivanja i razmjene podataka teme su predavanja i panela s kojima će se na trodnevnoj konferenciji upoznati lokalni i državni predstavnici, službenici za izdavanje akata o gradnji, izrađivači prostornih planova te predstavnici akademske zajednice.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić naglasio je da su demografija, dekarbonizacija i digitalizacija tri ključne hrvatske strateške odrednice.

Sudionike je pozdravio i međimurski župan Matija Posavec, naglasivši da je županijski Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju u zadnjih devet godina u sustav e-dozvola zaprimio 22.366 zahtjeva za dozvola, od čega je 90 posto riješeno.

Zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Nikola Modrušan naglasio je da je u svrhu provedbe praćenja smjernica digitalne transformacije kao strateško upravljačko tijelo osnovano Nacionalno Vijeće za digitalnu transformaciju.

"Podaci govore da danas više od 1,8 milijuna korisnika koristi platformu e-građani i taj broj kontinuirano raste, isto kao i broj usluga, tako da je danas građanima dostupno 105 usluga. Sukladno programu Vlade u području modernizacije javne uprave cilj je doseći 2,5 milijuna korisnika do kraja 2024. To je izazov za koji je također potrebna - sinergija, zajednički napor da informiramo, educiramo i potaknemo naše građane da koriste e-usluge.”, rekao je Modrušan.

Pisane vijesti