Održan 13. Forum o upravljanju Internetom

Održan 13. Forum o upravljanju Internetom

U Parizu je održan  13. Forum o upravljanju Internetom od 12. do 14. studenoga 2018., koji je okupio više od 3000 sudionika, a nazočili su i predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić i državni tajnik Bernard Gršić
 

Program Foruma sastojao se od 70 radionica i 20 predavanja razvrstanih u 8 područja: Kibernetička sigurnost, povjerenje i privatnost; Razvoj, inovacije i ekonomske teme; Digitalna uključivost i pristupačnost; Tehnologije u nastajanju ; Razvoj upravljanja internetom; Ljudska prava; Mediji i sadržaj; Tehničke i operativne teme.

Njegovo trinaesto izdanje održalo se pod pokroviteljstvom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona te uz sudjelovanje brojnih predstavnika civilnog društva, akademske zajednice, vlada i poslovnog sektora.
Forum o upravljanju Internetom globalna je inicijativa za promišljanje o pitanjima povjerenja, regulacije, sigurnosti i stabilnosti država i nedržavnih aktera u kibernetičkom prostoru stvorena 2005. godine u Tunisu na Svjetskom summitu o informacijskim društvima odlukom Glavnog tajnika UN-a.

Na Forumu je ove godine predstavljen i „Pariški poziv na povjerenje i sigurnost u kibernetičkom prostoru“ koji, između ostalih zemalja, ima podršku i Republike Hrvatske. Taj dokument sažima sve glavne, strateške pozicije dijela država Europske unije o ključnim pitanjima upravljanja Internetom, ali i o temama kibernetičke sigurnosti, ljudskim pravima i vladavini prava online te digitalnom gospodarstvu.

Foto: www.dailystar.com

Pisane vijesti