Ministar Kuščević: Ministarstvo uprave održava redovitu dinamiku aktivnosti na radu i razvoju državne informacijske infrastrukture

Ministar Kuščević: Ministarstvo uprave održava redovitu dinamiku aktivnosti na radu i razvoju državne informacijske infrastrukture

U Banskim dvorima održana je 153. sjednica Vlade. Na otvorenom dijelu sjednice raspravljene su 24 točke dnevnog reda. Usvojeno je Izvješće o radu i razvoju državne informacijske infrastrukture za 2018. godinu

Ministar uprave Lovro Kuščević obrazlažući Izvješće o radu i razvoju državne informacijske infrastrukture za 2018. godinu rekao je kako je Ministarstvo  uprave i tijekom 2018. godine održavalo redovitu dinamiku aktivnosti na radu i razvoju državne informacijske infrastrukture te je u tu svrhu podnio izvješće koje se sastoji od nekoliko ključnih komponenti.

Tijekom 2018. u sustav e-Građani implementirano je 9 novih elektroničkih usluga, a od početka rada sustava e-Građani do 31.12.2018. sustav je koristilo 648.414 korisnika koji su koristili najmanje jednu e-uslugu te je ostvareno čak 19.436.384 prijava na dostupne e-usluge. U razdoblju od 1.1.2018. do 31.12.2018. godine otvoreno je 119.052 Osobnih korisničkih pretinaca te je u istom razdoblju zaprimljeno 1.173.446 poruka.

Ministar Kuščević je naglasio kako je u listopadu 2018. godine potpisan ugovor o dodjeli sredstava sufinanciranih iz ESF-a za četverogodišnji Projekt e-Poslovanje, a u rujnu je potpisan ugovor o dodjeli sredstava sufinanciranih iz ESF-a za trogodišnji projekt e-Pristojbe te će se njime povećati dostupnost javnih usluga na način da će se uvesti elektronička naplata upravnih pristojbi i naknada.

U studenom 2018. godine potpisan je ugovor o dodjeli sredstava za trogodišnji projekt e/m-Potpis i e/m-Pečat te je on sufinanciran iz ESF-a, i njime će se bitno olakšati poslovanje u javnoj upravi. Uspostavit će se platforma kao skup servisa za elektroničko potpisivanje i pečatiranje dokumenata koju će moći koristiti cijela javna uprava kako bi ih mogli ugraditi u svoje interne procese i u e-usluge dostupne kroz sustave e-Građani i e-Poslovanje, rekao je ministar.

Krajem 2018. godine započele su projektne aktivnosti na trogodišnjem projektu e-Upisi, sufinanciranom iz ESF-a, realizacijom kojeg će se digitalizirati procesi u odgojnim i obrazovnim institucijama te će se hrvatskim građanima omogućiti upis u programe koje te institucije nude putem elektroničkih usluga, u cijelosti bez potrebe za donošenjem potvrda i ispunjavanjem obrazaca, naveo je ministar.

„Ministarstvo uprave je u 2018. godini uspješno izvršilo eIDAS notifikaciju našeg Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava NIAS s hrvatskom elektroničkom osobnom iskaznicom (eOI) kao nacionalnom shemom  prema drugim državama članicama, radi međusobnog priznavanja elektroničkih identiteta hrvatskih građana u online pristupu prekograničnim javnim uslugama u EU. Time su ostvareni pravni preduvjeti da se hrvatski građani s  hrvatskom elektroničkom osobnom iskaznicom (eOI) mogu prijavljivati na javne e-usluge koje će se pružati u drugim državama članicama, na sličan način kako se sada prijavljuju na e-usluge u sustavu e-Građani. Također, omogućena je i prijava građanima članica EU koje su prošle postupak notifikacije na elektroničke usluge hrvatske uprave, a takvih je pet država, uključujući i Hrvatsku, u cijeloj Europskoj uniji“, istaknuo je ministar uprave.
 
Ministar je naglasio kako Ministarstvo uprave održava i Središnji državni portal, Portal otvorenih podataka, HITRONet, Javni registar za koordinaciju projekata izgradnje državne informacijske infrastrukture, Metaregistar.

„Održavamo i Sustav Centraliziranog obračuna plaća (COP-a) koji je tijekom 2018. godine bio u potpunoj funkciji te je tijekom prošle godine u sustav COP-a uključeno deset novih funkcionalnosti”, kazao je ministar.
 
Zaključno, ministar je rekao kako je prošle godine ugovoreno 120 milijuna kuna za projekte koji se odnose na digitalizaciju te su oni sufinancirani s 85% iz fondova Europske unije.                          

Pisane vijesti