Izdavanje uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak kroz sustav e-Građani

Izdavanje uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak kroz sustav e-Građani
Dobivanje uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak od ponedjeljka, 19. lipnja 2017. godine građani će moći zatražiti putem sustava e-Građani
 
Uvjerenjem da se ne vodi kazneni postupak potvrđuje se da se protiv osobe pred općinskim i županijskim sudom ne vodi postupak za kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti.
To uvjerenje dokazuje da:
  • nije doneseno pravomoćno rješenje o provođenju istrage
  • ne postoji potvrđena optužnica
  • nije donesena presuda o izdavanju kaznenog naloga
  • nije donesena nepravomoćna presuda.
 
Zahtjev za izdavanjem uvjerenja fizičke osobe od ponedjeljka, 19. lipnja 2017. godine moći će podnijeti putem sustava e-Građani za svrhe za koje se, sukladno Zakonu o sudskim pristojbama, ne naplaćuje sudska pristojba, a Uvjerenje će im biti dostavljeno u Osobni korisnički pretinac u sustavu e-Građani, a po izboru i na adresu elektroničke pošte.
 
Ako je uvjerenje potrebno u bilo koju drugu svrhu ili ako je osoba oslobođena od plaćanja sudskih pristojbi prema drugoj osnovi, predaja zahtjeva i izdavanje uvjerenje obavlja se na općinskim sudovima i njihovim stalnim službama neovisno o mjestu prebivališta fizičke osobe, odnosno sjedišta pravne osobe.
Detalji o predaji zahtjeva na sudu dostupni su na Središnjem državnom portalu, na poveznici: https://gov.hr/moja-uprava/drzavljanstvo-i-isprave/potvrde-i-uvjerenja/uvjerenje-da-se-ne-vodi-kazneni-postupak/1625.
Uvjerenja izdana fizičkim osobama na sudu, dostavit će se i u Osobni korisnički pretinac u sustavu e-Građani. 

Pisane vijesti