Hrvatska sudjeluje na #3 Projectathon sastanku

Hrvatska sudjeluje na #3 Projectathon sastanku
Projectathon je sastanak svih država članica EU na kojem se operativno provode testiranja tehničkih sustava naziva "Samo-Jednom" (engl. Once-Only Technical System, OOTS) za prekogranične razmjene dokaza (podataka), u okviru Jedinstvenog digitalnog pristupnika (engl. Single Digital Gateway, SDG).

OOTS sustav će omogućiti dohvaćanje i razmjenu dokaze poput diploma, potvrde o tehničkom pregledu vozila i slično, sigurnim putem, na zahtjev građana prilikom korištenja el. usluga diljem EU. Osnova svrha OOTS-a je da građane u cijeloj EU rasteretiti od postupka pribavljanja i dostavljanjem dokaza prilikom korištenja el. usluga u EU kao i postupka dokazivanja njihove vjerodostojnosti.

Prethodni Projectathoni bili su prilika svim uključenim stranama za razmjenu informacija i iskustava svojih pojedinačnih OOTS tehničkih rješenja. Treći po redu Projectathon, 18 - 20. listopada 2023., prate i hrvatski predstavnici, Ivan Hrgović - nacionalni SDG koordinator, Hrvoje Perinić - nacionalni stručnjak za eIDAS i Miljenko Hajnić - voditelj projektnog tima za uspostavu OOTS komunikacijske platforme u Republici Hrvatskoj.

#3  Projectathon temelji se na produkcijskoj verziji dokumenata tehničkog dizajna Once-Only. Ovaj, treći po redu, stavlja fokus na procjenu spremnosti OOTS komponenti. Testni slučajevi pripremljeni za prethodne Projectathone čine osnovu ovog sastanka, na kojem se očekuje zajednička rasprava o tome kako ažurirati postojeće testne slučajeve ili dodati nove testne slučajeve kako bi se na najbolji način olakšala procjena spremnosti za produkcijsko okruženje.

Fizička prisutnost sudionika ključna je za uspješnost događaja. Ovaj će događaj također biti jedinstvena prilika za države članice ne samo za testiranje, već i za razmjenu iskustava i ideja među kolegama koji aktivno sudjeluju na implementaciji OOTS tehničkog rješenja u nacionalne sustave, ispunjavajući time odredbe Uredbe  (EU) 2018/1724 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 2. listopada 2018. o uspostavi jedinstvenog digitalnog pristupnika za pristup informacijama, postupcima, uslugama podrške i rješavanja problema te o izmjeni Uredbe (EU) br. 1024/2012.

Pisane vijesti