Europska komisija objavila Indeks gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) za 2020. godinu

Europska komisija objavila Indeks gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) za 2020. godinu

U dokumentu je posebno izdvojen pregled najvažnijih događaja u 2020.:
Digitalna Hrvatska i digitalni autobus
 

Ove godine Hrvatska je na 20. mjestu od 28 država članica EU - a u indeksu digitalnog gospodarstva i društva (DESI) 2020. Kako se podaci odnose na 2019., Ujedinjena Kraljevina i dalje je uključena u DESI 2020., a prosjeci EU-a izračunavaju se za 28 država članica. Ovim mjestom Hrvatska je zadržala poziciju na ljestvici DESI usprkos rastu koji je zabilježen. Izvješće DESI 2020. uključuje analizu na europskoj razini o širokopojasnoj povezanosti, digitalnim vještinama, upotrebi interneta, digitalizaciji poduzeća, digitalnim javnim uslugama, novim tehnologijama, kibernetičkoj sigurnosti, sektoru ICT-a i njegovoj potrošnji na istraživanje i razvoj te upotrebi sredstava programa Obzor 2020. od strane država članica.

Dokument je objavljen na stranicama Europske komisije:

Indeks gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) za 2020. - Hrvatska
 
U dokumentu je posebno izdvojen pregled najvažnijih događaja u 2020.: Digitalna Hrvatska i digitalni autobus. Projekt Digitalna Hrvatska pokrenut je u svibnju 2019. radi daljnjeg promicanja digitalizacije u zemlji. U okviru kampanje Digitalna Hrvatska Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva aktivno je sudjelovao u dijalozima s građanima. Pomagao im je da ažuriraju elektroničke osobne iskaznice, da se prijave u sustav e-Građani i da pristupe portalu Moja uprava.

Glavni simbol te inicijative postao je digitalni autobus. Riječ je o autobusu opremljenom najnovijom tehnologijom koji je u hrvatske gradove dovodio razne stručnjake i edukatore. Obilazio je Hrvatsku u svibnju i rujnu 2019. Posjetio je osam gradova, a građani su imali mogućnost individualnog savjetovanja. Cilj je bio približiti digitalizaciju javnosti i promicati pristup javnim informacijama i uslugama digitalnim putem.

Zahvaljujući inicijativi Digitalna Hrvatska građani su rado aktivirali elektroničke osobne iskaznice i aktivno tražili informacije. Mnogi su Hrvati, osim što su dobili informacije i smjernice, naučili kako pristupiti portalu e-Građani ili kako elektronički potpisivati dokumente. Projekt je znatno povećao broja korisnika usluga e-uprave.

Pisane vijesti