e-Građani – nove usluge i vjerodajnice uključene u travnju

e-Građani – nove usluge i vjerodajnice uključene u travnju

Dodatno pojašnjenje glede dostupnosti usluge e- Kaznena evidencija

Tijekom mjeseca travnja 2017. godine u sustav e-Građani uključene su nove usluge i vjerodajnice za građane. Riječ je o vjerodajnicama Hrvatskog telekoma i Erste banke koje su uključene u Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav NIAS projekta e-Građani. Na ovaj način je omogućena jednostavna i sigurna prijava u sustav e-Građani korisnicima  koji posjeduju HT Telekom ID korisničko ime i lozinku, kao i korisnicima internetskog bankarstva Erste banke pomoću autentifikacijskih uređaja – Erste display kartice ili Erste mToken aplikacije.
 
Ministarstvo uprave, u suradnji s drugim tijelima javne vlasti, kontinuirano nadograđuje ovaj sustav te povećava broj elektroničkih usluga koje su na raspolaganju građanima Republike Hrvatske. Tako je Ministarstvo pravosuđa u travnju pokrenulo uslugu e-Kaznena evidencija kojom se za potrebe lokalnih izbora omogućava  podnošenje elektroničkog zahtjeva uz dostavu uvjerenja iz kaznene evidencije u njihov Osobni korisnički pretinac (OKP).  Naglašavamo, da potvrde iz kaznene evidencije koje se izdaju fizičkoj ili pravnoj osobi koja dokaže kako su joj podaci iz kaznene evidencije potrebni radi ostvarivanja prava u stranoj državi ili u međunarodnoj organizaciji nisu uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak (tzv. uvjerenje o nekažnjavanju) koja izdaju općinski sudovi. Uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak trenutno nije moguće dobiti preko sustava e-Građani, ali Ministarstvo pravosuđa na tome intenzivno radi.

Trenutno je u sustav e-Građani integrirano 37 e-usluga i 64 različita tipa e-poruka za OKP, koje građanima omogućavaju jednostavnu i brzu komunikaciju s javnom upravom, a time i povećanje transparentnosti javnog sektora u pružanju javnih usluga. Sve usluge dostupne su putem poveznice: https://pretinac.gov.hr/KorisnickiPretinac/eGradani.html

Uključenjem Hrvatskog Telekoma i Erste banke u sustav e-Građani, građanima je na raspolaganju ukupno 16 vjerodajnica koje omogućavaju korištenje spomenutog sustava, kao i svih raspoloživih elektroničkih usluga. Uz to, građani imaju i mogućnost kreiranja svojeg Osobnog korisničkog pretinca, u kojeg će potom zaprimati personalizirane obavijesti i informacije od različitih tijela javne vlasti (npr. obavijesti o isteku registracije vozila, osobne iskaznice ili putovnice, obavijest o narudžbi na zdravstveni pregled i sl.).

Pisane vijesti