Državni tajnik sudjelovao na virtualnom panelu Jutarnjeg lista o digitalizaciji tržišta rada

Državni tajnik sudjelovao na virtualnom panelu Jutarnjeg lista o digitalizaciji tržišta rada

Dana 23. svibnja 2020. godine, državni tajnik Bernard Gršić gostovao je u virtualnom panelu Jutarnjeg lista, govoreći o ubrzanoj digitalizaciji u periodu krize uzrokovane koronavirusom

Jutarnji list priredio je virtualni panel o digitalizaciji tržišta rada i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Uz moderatora panela kolumnista Jutarnjeg lista Gojka Drljaču, sudionici u panelu bili su: državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić potvrdio je kako su poremećaji koje je koronavirus donio u globalno gospodarstvo i domaće okruženje pogodovali ubrzanoj digitalizaciji. Tom prilikom, također je istaknuo kako bi se razmjeri digitalizacije, koji su postignuti u ovom kratkom razdoblju, postigli tek kroz nekoliko godina. I građani i poduzetnici shvatili su u vrlo kratkom vremenu prednosti digitalizacije, orijentirajući se, gdje god je to moguće, na rad putem digitalnih tehnologija. Internetski promet, primjerice, povećao se tridesetak posto, a dio on-line trgovina povećao je promet nekoliko puta. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva podsjetio je da se digitalizacija države temelji na tri stupa: digitalizaciji gospodarstva, javne uprave i digitalnom društvu građana.

„U sva tri naznačena područja došlo je tijekom krize koronavirusa do povećanja svijesti o potrebi digitalizacije. Kada govorimo o utjecaju digitalizacije na tržište rada, tu se prvenstveno radi o omogućavanju mobilnosti radnika koji korištenjem digitalnih tehnologija može obavljati praktički bilo otkuda“, kazao je Gršić.

Foto: Jutarnji list

Pisane vijesti