Državni tajnik sudjelovao na online konferenciji DignetDays 2020 i ukazao na važnost digitalne transformacije

Državni tajnik sudjelovao na online konferenciji DignetDays 2020 i ukazao na važnost digitalne transformacije

Dana 22. listopada 2020. godine, državni tajnik Bernard Gršić gostovao je na panelu: Realni sektor i razvoj digitalnog društva u okviru online konferencije DignetDays 2020

Digitalizacija ne mijenja samo određene segmente poslovanja i pojedine industrije – ona u potpunosti utječe na sve sfere društva i gospodarstva, kako u tehnološkom, tako i u organizacijskom pogledu. Efikasnost i profitabilnost nemoguće su bez digitalne transformacije u čemu privatni sektor može i mora biti predvodnik. Digitalno društvo u kojem živimo pruža nam mnoštvo novih mogućnosti, a hrvatske građane treba educirati kako se koristiti digitalnim tehnologijama i uslugama na radnom mjestu i u svakodnevnom životu, pri čemu je osobito važno naučiti koristiti tehnologije i usluge na siguran način.

Digitalno poslovanje od vitalne je važnosti za inovacije, rast, radna mjesta i europsku konkurentnost. Širenje digitalnog sadržaja ima ogroman utjecaj na tržište rada i vrstu vještina potrebnih u gospodarstvu i društvu. Time se mijenja strukturu zaposlenosti, što dovodi do automatizacije "rutinskog" zadatka i stvaranja novih i različitih vrsta poslova; dovodi do potrebe za kvalificiranijim IKT (informacijsko-komunikacijske tehnologije) stručnjacima u svim sektorima gospodarstva; dovodi do potrebe za digitalnim vještinama za gotovo sve poslove; mijenja način na koji učimo poticanjem mrežnih zajednica, omogućujući personalizirana iskustva učenja, podržavajući razvoj soft vještina kao što su rješavanje problema, suradnja i kreativnost te učenje čini zabavnim; dovodi do potrebe da svaki građanin ima barem osnovne digitalne vještine kako bi živio, radovao, učio i sudjelovao u modernom društvu.

Tom prilikom državni tajnik Gršić je izjavio: "Kad govorimo o razvoju digitalnog društva spominjemo digitalne tehnologije za koje možemo reći da su one samo alat, a kad govorimo o digitalnoj transformaciji mislimo na ono što nas same mijenja kako bi sve više bili svjesniji kako digitalne tehnologije možemo i znamo iskoristiti stvarajući nove dodane vrijednosti. Danas u državi imamo preko milijun i sto tisuća jedinstvenih korisnika sustava e-Građani. Digitalnu transformaciju gledamo kroz tri stupa: digitalizacija javnog sektora, digitalizacija gospodarstva,  digitalno društvo  građana odnosno razvoj digitalnih vještina kod svih građana i uključivost svih građana. Digitalna transformacija stvara nova radna mjesta i počinje od onog trenutka kad mi sami počnemo prihvaćati promjene u tom smislu i kad postanemo svjesni da nam je potrebna edukacija iz tog područja u okviru cjeloživotnog obrazovanja. Svi smo pozvani da se uključimo u razvoj digitalnog društva", zaključio je državni tajnik Gršić.

Na panelu su sudjelovali uz državnog tajnika Bernarda Gršića i dr. sc. Damir Novotny i  prof. dr. sc. Vedran Mornar.

Fotografija: Igor Šoban/Pixsell

Pisane vijesti