Državni tajnik sudjelovao na konferenciji u Bakuu

  • Slika /slike/132a8073-3846-48d2-979e-581bb8f477bb.jpg
  • Slika
  • Slika

U azerbajdžanskom gradu Bakuu za vrijeme trajanja sajma Bakutel dana 4. prosinca održana je konferencija Caspian Innovation Conference 2019, kojoj je nazočio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić
 

Dana 4. prosinca u gradu Bakuu održana je konferencija Caspian Innovation Conference 2019, kojoj je nazočio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić. Ovogodišnja tema konferencije bila je Internet of Things (IoT), a državni tajnik je tom prilikom održao govor u kojem je istaknuo da je posljednje dvije godine Hrvatska pokrenula više od 40 različitih projekata kojima je cilj digitalno oblikovati javnu upravu. Ti projekti procijenjeni su na oko 134 milijuna eura. Hrvatske tvrtke prepoznate su izvan naših granica kao kvalitetne, inovativne i uspješne u području razvoja informacijsko-komunikacijskih tehnologija.
 
Državni tajnik se potom osvrnuo na IoT rješenja. Rekao je kako je Hrvatska na području IoT tehnologija razvila više mreža i potrebnih rješenja te IoT eko-sustave za IT tvrtke, start-upove i pojedince, istaknuvši kako je i Hrvatska akademska zajednica vrlo zainteresirana za IoT. Dobar primjer je istraživački IoT laboratorij, koji za cilj ima razvoj novih usluga, interoperabilnih rješenja i programskih platformi za povezivanje velikog broja različitih uređaja i podržavanja multidisciplinarnih istraživanja povezanih za poboljšanje životnih uvjeta u velikim gradovima.
 
„Budućnost razvoja ovisi o provedbi i daljnjem razvoju digitalizacije. Naš je zadatak uložiti napore u stvaranju modernih i digitalno osviještenih građana s naprednim digitalnim vještinama. Svrha razvoja IT tehnologije, IoT-a, umjetne inteligencije i drugih disruptivnih tehnologija jest služiti čovjeku“, zaključio je.

Tijekom boravka u Azerbajdžanu, državni tajnik susreo se s ravnateljem  Državne agencije za javne usluge i inovacije (ASAN) i upoznao se s njenim radom. Korištenjem modernih tehnologija ta agencija građanima osigurava jednostavniju dostupnost javnih usluga za što je 2015. godine dobila nagradu Ujedinjenih naroda. Njezin uspješan model dostupnosti usluga razvijaju i druge zemlje.
 
Državni tajnik također je posjetio je i Inovacijsku agenciju koja je iskazala zainteresiranost za rad s hrvatskim tvrtkama.
 
Foto: SDURDD

Pisane vijesti