Državni tajnik nazočio na Time Machine Croatia info day konferenciji

  • Slika /slike/dt4.jpeg
  • Slika
  • Slika

U Zagrebu je 15. siječnja održana konferencija Time Machine Croatia info day, gdje su prezentirani hrvatski projekti, koji su povezani s trajnim ciljevima Time Machine projekta

Skupu je nazočio i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić koji je tom prilikom rekao kako pozdravlja ovaj projekt, koji je primjer onoga što digitalno društvo danas treba razviti. Kroz ovaj projekt primjenjuje se umjetna inteligencija, velike količine podataka i daju se svim zainteresiranima na uvid pojave koje se događaju oko nas.

U nastavku je istaknuo kako je Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva nositelj Središnjeg kataloga službenih dokumenata Republike Hrvatske i da se u posljednje dvije godine digitaliziralo preko 500.000 stranica službenih dokumenata. To je jedan od načina kako omogućiti da građa bude dostupna svima zainteresiranima. Pritom je naglasio kako je Republika Hrvatska tijekom posljednje dvije godine potpisala preko 40 ugovora o financiranju projekata digitalizacije iz europskih sredstava. Očekuje se da će u naredno vrijeme rezultat tih projekata donijeti svojevrsnu revoluciju u promjeni rada javne uprave, što će osjetiti svi građani.

Također, državni tajnik najavio je održavanje „Digitalne skupštine“ 28. i 29. svibnja u Zagrebu, događaj koji organizira Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, a koji okuplja veliki broj dionika s ciljem rasprave o aktualnim pravcima i utjecaju tehnološkog razvoja na naša gospodarstva i društva te politikama EU iz područja digitalizacije.

Foto: Sveučilište u Zagrebu

Pisane vijesti