Državni tajnik Gršić: S današnjim datumom imamo više od 1,6 milijuna jedinstvenih korisnika e-Građana

Državni tajnik Gršić: S današnjim datumom imamo više od 1,6 milijuna jedinstvenih korisnika e-Građana

Državni tajnik Bernard Gršić gostovao je 21. veljače na Četvrtom programu Hrvatske radiotelevizije, gdje je govorio o digitalizaciji u Republici Hrvatskoj i e-Građanima

Redizajnom portala e-Građani u fokus su stavljene potrebe i način na koji građani koriste svoj digitalni identitet. Uveden je novi element - navigacijska traka, koja omogućava funkcionalnosti jedinstvene prijave i odjave, prilagodbe pristupačnosti (kontrast, disleksija) te dohvaćanje podataka o korisniku putem OIB-a bez obzira na to radi li se o fizičkoj osobi ili poslovnom korisniku. Omogućena je nova funkcionalnost putem koje roditelj može pristupati usluzi za svoje dijete, a ovlaštena osoba za tvrtku. e-Građani mogu pregledati sve elektroničke usluge putem kataloga usluga. Pomoću niza filtera mogu brže i lakše naći baš onu uslugu koja im je potrebna, a vidjet će i koje je razine sigurnosti pa će stoga i odabir vjerodajnice, kojom se potrebno prijaviti, postati puno jednostavnije. Uvedene su tri nove informativne kategorije: osim kataloga e-informacija (koji nasljeđuje kategoriju koju smo prije zvali Moja uprava), uspostavljene su nove dvije kategorije pod nazivom: Stranci u Hrvatskoj i Hrvati izvan Hrvatske. Stranci s prebivalištem u Hrvatskoj mogu koristiti cijeli niz usluga iz Kataloga usluga kao i državljani RH dok se državljani EU/EEA prijavljuju na poseban način i pristupaju nizu već razvijenih usluga za prekogranično korištenje.

Tom prilikom državni tajnik je naglasio: "Kada govorimo o prednostima sustava e-Građani, naš je cilj da e-Građani budu bolji, moderniji i da pružaju više usluga; možda ne po broju, već da usluge budu složenije, odnosno da građani jednom uslugom mogu riješiti više životnih situacija. Kao primjer takve kompleksne usluge izdvojio bih uslugu e-Novorođenče koja omogućava roditeljima da potpisnim certifikatom na e-osobnoj iskaznici prijave rođenje djeteta i odrede ime djetetu u Državnim maticama, Ministarstvu unutarnjih poslova i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje“ zaključio je državni tajnik.
 

Pisane vijesti