Državni tajnik Bernard Gršić sudjelovao na konferenciji "Post-COVID-19 digitalna zdravstvena budućnost Europe - od dijeljenja do osnaživanja"

Državni tajnik Bernard Gršić  sudjelovao na konferenciji

Digitalno poslovanje od vitalne je važnosti za inovacije, rast, radna mjesta i europsku konkurentnost. Širenje digitalnog sadržaja ima ogroman utjecaj na tržište rada i vrstu vještina potrebnih u gospodarstvu i društvu

Dana 24. lipnja 2020., u sklopu Predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, održana je virtualna konferencija "Post-COVID-19 digitalna zdravstvena budućnost Europe - od dijeljenja do osnaživanja".

Nakon objave Digitalne strategije - Oblikovanje europske strategije za digitalnu budućnost, i u očekivanju zaključaka Vijeća, na summitu su podijeljene najbolje prakse EU-a i upravljačke smjernice budućim digitalnim politikama i inicijativama u pogledu umjetne inteligencije, aplikacija m-zdravstva, telezdravstva i Zajedničkog europskog prostora za zdravstvene podatke.

Tijekom konferencije, državni tajnik Bernard Gršić istaknuo je: „Digitalne tehnologije se koriste u mnogim sektorima kao što su poljoprivreda, zdravstvo, transport, obrazovanje, maloprodaja, automatika, energija, brodarstvo, logistika, poučavanje i industrija informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Potražnja za stručnjacima za informacijske i komunikacijske tehnologije raste. U budućnosti, devet od deset radnih mjesta zahtijevat će digitalne vještine. U EU 40% kompanija ima problema s pronalaženjem ICT specijalista. To bi moglo značiti 500.000 nepopunjenih mjesta u ICT sektoru do kraja 2020. godine. Zaposlenici će morati biti u mogućnosti raditi sa sofisticiranim strojevima i informatičkim rješenjima kao dio njihovih svakodnevnih aktivnosti, od automehaničara do liječnika i medicinskih sestara.“

„Ono što nam je najviše potrebno u digitalnom dobu su: digitalne vještine, te je zato kao prvo načelo stupa socijalnih prava postavljeno: obrazovanje, osposobljavanje i cjeloživotno učenje”, zaključio je državni tajnik Bernard Gršić.

Pisane vijesti