Državni tajnik Bernard Gršić: Simbioza akademske zajednice i poslovnog svijeta omogućuje kontinuirano povećanje stručnjaka iz IKT sektora

Državni tajnik Bernard Gršić: Simbioza akademske zajednice i poslovnog svijeta omogućuje kontinuirano povećanje stručnjaka iz IKT sektora

U prostorijama varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike (FOI) otvoren Finin 14. Razvojni centar u Hrvatskoj
 

Uz državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernarda Gršića, svečanom su otvorenju prisustvovali i predsjednik Finine Uprave, Dražen Čović, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, predstavnici Dekanata Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu te predstavnici HGK.
 
Prilikom svog obraćanja državni tajnik Bernard Gršić je izjavio: “Upravo ovakva organizacija i simbioza akademske zajednice i poslovnog svijeta omogućava digitalnu transformaciju Hrvatske koja još uvijek zaostaje za EU, kada je riječ o stručnjacima iz IKT sektora”.
Predsjednik Uprave Fine Dražen Čović u pozdravnom je govoru naglasio važnost suradnje s fakultetima: “Fina već pet godina strateški pozicionira svoje centre tehnologije i znanja u sredinama u kojima postoje fakulteti informatike i računarstva, kako bi privukla buduće eksperte dok još studiraju, ali i pomogla njihovom zapošljavanju u sredini u kojoj žive. Zahvaljujući odličnoj suradnji Fine i Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, te potpisivanju međusobnog sporazuma 2021. godine, Razvojni centar Varaždin postao je jedan od primjera ubrzanog rasta”. Zadovoljstvo otvaranjem Fininog Razvojnog centra izrazio je i izv. prof. dr. sc. Ivan Malbašić, prodekan za poslovanje i ljudske potencijale na FOI-u: “Otvorenje Razvojnog centra Varaždin u zgradi Fakulteta organizacije i informatike  zalog je za još bolju suradnju u budućnosti te zahvaljujemo Fini što je prepoznala ovaj Fakultet kao pouzdanog partnera, ali i naše studente kao vrijedne članove svog kolektiva”. 
 
Razvojni centri koji su povezani s tehničkim sveučilištima i veleučilištima po cijeloj Hrvatskoj dio su digitalne transformacije i omogućuju studentima konkretna znanja odnosno praksu, terensku nastavu i pomoć mentora, a studenti svojim radom pomažu digitalizaciji države, društva i poslovnih subjekata. Centri su zamišljeni kao središnje lokalne točke okupljanja IT sektora, odnosno mjesta koja povezuju znanstvenu zajednicu i poslovni sektor te stimuliraju i generiraju razvoj inovativnih ideja. Krajnji cilj zapošljavanja lokalnih IT stručnjaka i studenata su razvoj lokalne zajednice te zadržavanje mladih talenata u Hrvatskoj, koji na ovaj način dobivaju priliku učiti i raditi u vrhunskim uvjetima, uz mogućnost ostanka u svom rodnom gradu.

Pisane vijesti