Državni tajnik Bernard Gršić gostovao je na Večernji TV-u i objasnio kako se digitalno popisati preko portala e-Građani

Državni tajnik Bernard Gršić gostovao je na Večernji TV-u i objasnio kako se digitalno popisati preko portala e-Građani

U tijeku je prva faza popisa stanovništva u kojoj se građani mogu samopopisati digitalnim putem preko portala e-Građani i do sada se tim putem popisalo preko 650.000 građana

Od 13. rujna je krenuo prvi digitalni popis stanovništva, građani se mogu samopopisati preko portala e-Građani, a u drugoj fazi, od 27. ovog mjeseca, na teren izlaze popisivači koji će putem osobnog intervjua popisati one koji se nisu samostalno popisali. O tome su na Večernji TV-u govorili državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić i glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković.

Trenutno je korisnicima na raspolaganju 25 vjerodajnica za pristup portalu e-Građani. Od toga su vjerodajnice mToken za e-Građane (značajna razina) i ePASS (niska razina) besplatne i mogu se zatražiti u poslovnicama FINA-e. ePASS se može zatražiti i ONLINE.

Sam naziv vjerodajnice često unosi zbrku prilikom razumijevanja o čemu se radi. To je hrvatski naziv za određeni set podataka kojima se prijavljujemo u sustav i dokazujemo svoj identitet u elektroničkom okruženju. Da to malo pojasnim, često spominjemo riječi korisničko ime i zaporka, engl.i username i password, token, elektronička osobna iskaznica, certifikati i slično. Upravo su to navedeni setovi podataka kojima se uz određene stupnjeve sigurnosti prijavljujemo u sustav. Svi ti stupnjevi sigurnosti, niska, značajna i visoka su određeni europskom regulativom i vrijede na cijelom području EU, a kad govorimo o sigurnosti to je vezano uz način korištenja same vjerodajnice.

Sustav brine da je vjerodajnica kojom se krajnji korisnik prijavljuje na uslugu autentična, te usluzi prosljeđuje identifikacijske podatke o korisniku i odobrava mu pristup e-usluzi. Način razmjene podataka pružatelja e-usluga izveden je iz dosadašnjih najboljih praksi, koje osiguravaju sigurnu isporuku i zadovoljavanje visoke razine sigurnosti, odnosno zaštite prijenosa i kontrole nepovredivosti sadržaja.

Drugi aspekt sigurnosti uključuje korisnike koji moraju sami brinuti o sigurnosti svojih pristupnih podataka. Osim zaštite pristupnih podataka, potrebno je voditi brigu i o zaštiti uređaja s kojih se pristupa e-usluzi. Sustav za popis stanovništva smješten je u Centru dijeljenih usluga koji također ima sigurnosne standarde na temelju kojih je dizajniran, te osigurava visoku dostupnost i sigurnost sustava smještenih na CDU platformi.

Pisane vijesti