Državni tajnik Bernard Gršić: Digitalne tehnologije nisu čarobni štapić, nego alat

Državni tajnik Bernard Gršić: Digitalne tehnologije nisu čarobni štapić, nego alat

Na konferenciji "Central European Conference on Information and Intelligent Systems" - CECIIS 2022. državni tajnik kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ukazao na ključne stvari digitalne transformacije

33. međunarodna znanstvena konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima – CECIIS 2022 (Central European Conference on Information and Intelligent Systems), ove godine se održava u Dubrovniku od 21. do 23. rujna 2022. u organizaciji Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom 32 godine održavanja, konferencija se razvila u jednu od značajnijih iz područja primijenjenih informacijskih znanosti u srednjoj Europi, a ovogodišnja tema je „Pametna industrija u post Covid-19 društvu“.

Znanstvena konferencija promiče znanstvenike i istraživače uključene u razvoj i primjenu metoda i tehnika u području informacijskih i inteligentnih sustava. U međunarodnim znanstvenim krugovima nosi bogatu tradiciju, o čemu svjedoči sve veći broj sudionika, kao i sve veći broj srodnih znanstvenih i stručnih aktivnosti. Znanstveni program uključuje pozvana predavanja eminentnih međunarodnih stručnjaka, znanstvene radove, kao i događaje poput prezentacija, radionica, okruglih stolova, izložbi knjiga i drugih paralelnih događaja.

Digitalno društvo u kojem živimo pruža nam mnoštvo novih mogućnosti uz kontinuirani razvoj digitalnih tehnologija i usluga na radnom mjestu i u svakodnevnom životu, pri čemu je osobito važno naučiti koristiti tehnologije i usluge na siguran način. Osobito je važno digitalne usluge i sadržaje omogućiti svim korisnicima, osobito osobama s invaliditetom ili onima koji imaju bilo kakve poteškoće u korištenju, jer nema digitalnog društva ako u njega nisu uključeni svi njegovi građani. Zato danas kada želimo bolje i uspješnije gospodarstvo i javnu upravu na usluzi građanima koristit ćemo digitalnu tehnologiju stavljajući čovjeka u središte svih zbivanja. Državni tajnik je posebno naglasio: „Digitalna transformacija se događa sada i ovdje, ona je proces koji obuhvaća sve segmente društva, a tehnologije koje su ranije bile budućnost poput AI, Blockchaina, IoT-a, Big Date i 5G-a sada su digitalna sadašnjost. Za Hrvatsku to su prilike koje moramo iskoristiti i ne sumnjam da ćemo sinergijom to i učiniti“ zaključio je državni tajnik Gršić.

Pisane vijesti